Flądra nie jest częstym wyborem, gdy decydujemy się na rybną ucztę. Ale właściwie dlaczego nie? Jestem pewna, że jej właściwości są kuszące tak samo jak jej smak. Sprawdźmy czym może nas przekonać! Czym jest flądra?Spis treściCzym jest flądra?Za co w...więcej
Rokrocznie odnotowywany wzrost spożycia kawy w Polsce nie jest niczym dziwnym biorąc pod uwagę to, że żyjemy coraz szybciej i to niezależnie od tego, czy jesteśmy w pracy czy nawet w trakcie… wypoczynku. Niemal zewsząd i stale rośnie presja, by w życ...więcej
Olej tsubaki był jednym z sekretów urody azjatyckich kobiet. O jego wykorzystaniu w kosmetyce wzmiankowano już w VIII wieku! Dziś, dzięki badaniom naukowym, wszelkie tajemnice związane z jego dobroczynnym wpływem na skórę i włosy zostały odkryte, a z...więcej
Bawełna większości z nas kojarzy się z miękką tkaniną, które powstaje właśnie dzięki tej roślinie. Natomiast ma ona jeszcze wiele innych i przeróżnych zastosowań. Jednym z nich jest olej z nasion bawełny – niezwykle uniwersalny produkt pielęgna...więcej
Mozgę kanaryjską możemy spotkać w różnych częściach świata. W Europie, Afryce, Ameryce lub na Argentynie. W Polsce jednakże nie jest ona tak powszechnie znana, a nawet większość ludzi o czymś takim nigdy nie słyszała. To wszystko przez to, że w naszy...więcej
Wiosną na łąkach czy w ogródkach, na krzaku bądź drzewie zakwitają mirabelki. Wspomniane owoce są oczywiście wytworem śliwy mirabelki, będącą odmianą śliwy domowej, która z biegiem lat stała się jedną z najbardziej niedocenianych i zapomnianych owocó...więcej
Kalina koralowa posiada trzy odmiany. Należą do nich Compactum (o płaskich kwiatostanach),Pink Sensation (kwiatostany – pompony) i najbardziej znana odmiana Roseum (kwiatostany – pompony). Przyjrzyjmy się bliżej odmianie Roseum, która jest najbardzi...więcej
Rośliny mało znane i powszechnie często nie kupowane mogą być perełką, jeśli chodzi o swoje właściwości i wpływ na zdrowie. Jedną z nich jest na pewno balsamka ogórkowata inaczej zwana też przepękla ogórkowata. Przyjrzymy się zatem jej właściwościom...więcej
Kawa to napój przygotowywany z palonych ziaren kawowca, pochodzący z Etiopii. Na terenie Europy pojawił się prawdopodobnie w XVI wieku i do dziś cieszy się ogromną popularnością. Wybór najlepszej kawy to nie lada wyzwanie. Na sklepowych półkach znajd...więcej
Mąka kokosowa występuje w formie drobniutkiego proszku, który pozyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego. Jest produktem ubocznym wytwarzania oleju kokosowego i mleka. Ma delikatny posmak kokosa, nie jest jednak słodka. Największa produkcja mąki k...więcej
Ryż brązowy jest to pełne ziarno, które zaraz po zebraniu oczyszcza się usuwając najbardziej zewnętrzną i niejadalną warstwę. Reszta (łuska, zarodek i bielmo) zostają i wpływają znacznie na jego właściwości. Właściwości ryżu brązowego Posiada więcej...więcej
Ser cheddar jest serem pochodzenia angielskiego. Jest produkowany z krowiego mleka. Jego produkcja polega na wielokrotnym tłoczeniu kożucha powstałego na mleku, cięciu go, mieszaniu i odciskaniu, tak aby pozbyć się jak największej ilości serwatki. Dz...więcej
Statystyki nie pozostawiają wątpliwości. Ponad jedna trzecia żywności produkowanej w Unii Europejskiej trafia do… kosza. Dlaczego tak się dzieje? Powód okazuje się dość prozaiczny. Jedzenie po prostu ulega zepsuciu. Nasuwa się pytanie: co zrobi...więcej
Suszone daktyle zawierają wiele składników odżywczych. Zawierają cukry proste, które są źródłem energii, dlatego bardzo często owoce te stosowane są przez sportowców. Mogą być wykorzystane jako dodatek do ciast lub przekąska, będą odpowiednim składni...więcej
Aby każdy rodzaj surowego mięsa zachował trwałość, wymaga dodania soli. Ponadto smak mięsa bez dodatku soli nie byłby zadowalający, tak więc mięso musi być poddane procesowi peklowania. Peklowanie to sposób na utrwalenie mięsa przy użyciu soli. Istni...więcej