Warzywa i owoce w diecie – co zrobić, aby były jeszcze zdrowsze?

Myjka do warzyw i owoców

Warzywa i owoce to jedno z najważniejszych źródeł witamin i minerałów w diecie. Jeśli chcesz jeść zdrowo i dostarczać do organizmu odpowiednie ilości niezbędnych składników odżywczych, nie możesz pomijać ich w swoich posiłkach. Nie w każdej formie będą jednak równie wartościowe. Co robić, by zachować jak najwięcej cennych mikro i makroelementów w owocach i warzywach?

Wybieraj świeże owoce i warzywa zamiast przetworzonych produktów

Chcąc jeść zdrowo, wiele osób sięga po zamienniki ulubionych produktów z niewielkim dodatkiem warzyw i owoców lub nieznacznie mniejszą ilością cukru. Nie jest to jednak idealny wybór. Zwykle dodatki naturalnych składników w różnego rodzaju gotowych produktach są bardzo małe, podobnie jak ich zawartość cennych składników odżywczych. Co więcej, wiele z nich mogło zostać wytrąconych z warzyw i owoców już na etapie produkcji.

Jeśli chcesz wprowadzić zdrowe składniki do swojej diety, wybieraj przede wszystkim świeże owoce i warzywa, które samodzielnie przygotujesz do spożycia. Tylko w ten sposób możesz mieć całkowitą kontrolę nad dodawanymi do nich przyprawami, sposobem obróbki i zawartością składników odżywczych.

myjka_ultradzwiekowa_milerd.jpg

Milerd Detoxer

Zawsze myj dokładnie warzywa i owoce przed spożyciem

Skupiając się na składnikach zawartych w owocach i warzywach, nie można zapomnieć o tych, które mogą czaić się na ich powierzchni. Na niemytych warzywach i owocach mogą kryć się różnego rodzaju zanieczyszczenia, w tym także drobnoustroje, bakterie, a nawet wirusy. Właśnie dlatego tak ważne jest ich dokładne umycie, i to już jako pierwszy krok przygotowania do spożycia. Pamiętaj o myciu nawet tych składników, które zamierzasz obrać. Podczas obierania zanieczyszczonych roślin łatwo przenieść bakterie bezpośrednio na ich jadalną część.

Musisz wiedzieć, że pobieżne opłukiwanie owoców i warzyw pod bieżącą wodą pomaga pozbyć się zaledwie niewielkiej części zanieczyszczeń, pozostawiając na ich powierzchni bakterie, a także pestycydy. Żeby usunąć je całkowicie, potrzebna będzie ultradźwiękowa myjka do warzyw i owoców, która w ciągu kilku minut usunie wszystkie rodzaje zanieczyszczeń. Takie urządzenie oszczędzi Ci energicznego pocierania powierzchni owoców czy oblewania ich wrzątkiem. Zajrzyj na stronę https://www.srtech.pl/, a znajdziesz więcej informacji na ten temat.

myjka_do_zywnosci.jpg

Ultradźwiękowa myjka do warzyw i owoców

Wysokie temperatury wytrącają cenne witaminy

Jeżeli chcesz zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych w warzywach i owocach, musisz wiedzieć, że często za ich utratę odpowiadają wysokie temperatury podczas obróbki termicznej takich produktów. Szczególnie witaminy wykazują na nie dużą wrażliwość, dlatego do diety zaleca się wprowadzać świeże, surowe warzywa i owoce. Pamiętaj, że podczas gotowania, smażenia czy pieczenia wytrąca się z nich znaczne ilości cennych składników.

Warto wiedzieć, że owoce i warzywa mogą tracić zawarte w nich witaminy również podczas przygotowywania soku w sokowirówce. To urządzenie o dużej mocy, które podczas pracy wytwarza ciepło mające styczność z włożonymi do niego składnikami. W ten sposób owoce i warzywa są poddawane działaniu wysokich temperatur. Alternatywą dla sokowirówek są wyciskarki wolnoobrotowe, które również mają dużą moc, jednak pracują wolniej, rozgniatając składniki i wyciskając z nich sok, nie tracąc przy tym cennych witamin.

myjka_ozonowo_ultradzwiekowa.jpg

Myjka do warzyw i owoców

Materiał sponsorowany.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest