Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie bez powodu mówi się, że powinno być królewskie. To pierwszy posiłek, który zjadamy. Śniadanie powinno być wysoko odżywcze, sycące i smaczne, a wszystko dlatego, że musi dodać siły, energii i chęci do działania. Na śniadanie można przygotować wiele posiłków. To nie tylko tradycyjne kanapki, ale również naleśniki, gofry, owsianka, jajecznica i wiele innych. Jak przygotować dietetyczne śniadanie, aby nie stracić czasu i nie spóźnić się do pracy?
Spis treści
Dietetyczne śniadania – kasza jaglana z owocami
Kasza jaglana to absolutny hit śniadaniowy. Wszystko przez wysoką zawartość substancji odżywczych, co w połączeniu z owocami i mlekiem roślinnym tworzy prawdziwą bombę witamin i minerałów.
Składniki
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- pół szklanki mleka roślinnego,
- szklanka wody,
- posiekane orzechy i migdały,
- owoce np. śliwki, morele, jabłka itd.
Przygotowanie
Wodę należy zagotować i wsypać kaszę. Należy gotować ją około 15 minut, po czym dodać mleko roślinne i gotować jeszcze przez kilka minut. Po ugotowaniu kaszę należy przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi migdałami i orzechami oraz dodać owoce.
Zobacz także: Przepisy na dietetyczne gofry, czyli sycące śniadanie fit!
Dietetyczne śniadanie – przepis na owsiankę
Płatki owsiane to wysoka zawartość substancji odżywczych i błonnika. Spożywane regularnie są w stanie wzmocnić cały organizm. Spożywane na śniadanie dodadzą energii potrzebnej na cały dzień.
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego,
- banan,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- cynamon.
Przygotowanie
Płatki należy zalać mlekiem i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania należy dodać siemię lniane i cynamon. Po przełożeniu do miseczki, warto dodać pokrojonego banana, który wzmocni smak, słodkość i dostarczy spore ilości potasu.
Dietetyczne śniadanie do pracy – jogurt naturalny z płatkami i owocami
Składniki
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- mała łyżeczka nasion chia,
- łyżka posiekanych migdałów i orzechów,
- banan,
- borówki.
Przygotowanie
Płatki owsiane należy wsypać do miseczki i zalać jogurtem naturalnym. Warto zostawić je na kilka minut, aby namiękły. Następnie należy dodać nasiona chia, migdały, orzechy, borówki i banana. Całość wymieszać i gotowe! Takie śniadanie idealnie sprawdzi się w pracy lub kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie pożywnego porannego posiłku. Wystarczy mieć w domu owoce i jogurt naturalny.
Pomysł na dietetyczne śniadania – sałatka z tuńczykiem
Składniki
- kilka liści sałaty lodowej,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki groszku konserwowego,
- ogórek kiszony,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie
Tuńczyk odsączyć, rozdrobnić, dodać porwane liście sałaty, groszek, kukurydzę, pokrojony ogórek kiszony. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę. Taką sałatkę można zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego czy chrupkiego.
Zobacz też: Pancakes – czyli pomysł na fit śniadanie!
Dietetyczne śniadania do 250 kcal
Proste przepisy na dietetyczne śniadania cieszą się dużą popularnością wśród osób pracujących. Warto przygotować twarożek z serka ziarnistego. To niskokaloryczny posiłek, sycący i smaczny.
Składniki
- serek wiejski 150 g,
- chleb żytni chrupki – 2 kromki,
- 1 mały pomidor,
- szczypiorek.
Przygotowanie
Serek wiejski wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym pomidorem. Zjeść razem z chrupkim pieczywem.
Inne śniadanie do 250 kcal to jajecznica z warzywami. Bardzo smaczna, pożywna i odżywcza.
Składniki
- 3 jajka kurze,
- łyżeczka masła,
- kilka pomidorów koktajlowych,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Na patelni należy rozpuścić masło, następnie rozłożyć pomidorki koktajlowe i podsmażyć. Po kilku minutach dodać roztrzepane jajka, sól, pieprz. Całość podsmażyć do momentu całkowitego ścięcia jaj. Można zjeść z chlebkiem pełnoziarnistym czy chrupkim, jednak należy pamiętać o tym, że danie będzie miało wtedy więcej niż 250 kalorii.