Pancakes – czyli pomysł na fit śniadanie!

Najważniejszym posiłkiem dnia jest niezaprzeczalnie śniadanie. Wynika to z tego, że powinno nam dostarczyć energii na cały poranek, który nieraz jest bardzo napięty – spędzamy go załatwiając sprawy, bądź najtrudniejsze godziny w pracy. Szczególne znaczenie ma również dla osób przebywających na diecie, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że rezygnując ze zdrowego śniadania w ciągu dnia najdzie nas ochota na kolejne wyrzeczenia. Ludzie dbający o jadłospis cenią śniadania, które zawierają dużo energii, która będzie rozprowadzana stopniowo, by nie czuć za szybko głodu. Każdemu również zależy na tym, by posiłek nie był zbyt czasochłonny w związku z tym cenione są wszelkie przepisy, których wykonanie zajmuje mniej niż 30 minut. Jednym z doskonałych przykładów na zdrowe i smaczne śniadanie są pancakes’y, czyli puszyste placki, popularne szczególnie w Ameryce. Zrobienie ich na śniadanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a dzięki odpowiednim dodatkom możemy dostarczyć z rana mnóstwo witamin i składników odżywczych.

Pancakes przepisy

Mnóstwo przepisów na dietetyczne placuszki znajdziemy na internecie. Jednym, który mogę osobiście polecić jest ten ze strony http://www.fitjestgit.pl . Pancakes wychodzą puszyste, należy tylko pamiętać o odpowiedniej temperaturze patelni, by nam się nie spaliły.

Składniki:

  •  około 40 ml mleka
  • 1 jajko
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (może być również inna, która może być stosowana na diecie)
  • ksylitol lub miód według uznania
  •  dodatki (w sezonie letnim proponuje świeże owoce, można również stworzyć własną fit nutellę z daktyli, lub awokado, miodu i kakao)

Jajko wrzucamy do miski i dodajemy mleko. Te dwa składniki ubijamy trzepaczką. Dodajemy pozostałe to znaczy proszek do pieczenia, oraz mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tutaj możemy również dodać wybrany słodzik. Gdy przygotujemy masę możemy rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej olej kokosowy. Stosując odpowiednią temperaturę wystarczy go jedna łyżka. Na patelni formujemy placki, niezbyt duże, by łatwo nam było je przewrócić na drugą stronę. Smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec można dodać wybrane owoce.

Pancakes bananowe

Zwolennicy słodkich śniadań pokochali przepis na bananowe placki. Dzięki dodatku tych owoców nie trzeba używać dodatkowych słodzików, a dodatkowo smakują nawet dzieciom. Są zatem świetną opcją na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Ciekawą odmianą będą placki z płatków owsianych, z których łatwo uzyskać mąkę. Wystarczy je zmielić, nawet blenderem.

Składniki:

  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżka oleju kokosowego

Wsypujemy płatki do wysokiej miski i blenderem rozdrabniamy je na mąkę. Następnie dodajemy jajka i pokrojone banany. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Teraz wystarczy rozpuścić na patelni olej kokosowy i uformować placki o odpowiedniej średnicy, gdyż zbyt duże ciężko się odwraca i zdarzają się przywierać do powierzchni patelni. Smażymy do momentu, aż się zarumienią.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest