Lekki obiad na szybko – pomysły i przepisy

pomysl-na-szybki-i-lekki-obiad

W XXI wieku wiele osób cierpi na brak czasu. Właśnie dlatego spożywamy często niepełnowartościowe posiłki, które nie dostarczają wystarczającej ilości witamin i minerałów. W tym artykule znajdziesz pomysł na szybki i lekki obiad na upalne dni i nie tylko. Do przygotowania tego typu posiłków potrzeba niewiele czasu, a dodatkowo są pyszne i zdrowe. 

Coś lekkiego i szybkiego na obiad – pierś z kurczaka w ziołach

Składniki (4 os.)
  • duża podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 g sera feta,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie

Piersi z kurczaka należy rozbić tak, aby ich grubość była równa. Następnie przeciąć na mniejsze części. Najlepiej każdą pojedynczą pierś na pół. Przyprawić je ziołami prowansalskimi, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Koniecznie należy posmarować je olejem rzepakowym. Przed pieczeniem warto podsmażyć je na oleju z obu stron i włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać olejem i posypać fetą oraz natką pietruszki. Tak przygotowane danie należy wstawić do piekarnika na około 15 min. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można podawać je z ryżem, makaronem czy ziemniakami. Aby było bardziej dietetyczne, warto zjeść je razem z pomidorem czy ogórkiem lub wcześniej przygotowaną sałatką.

Zobacz również: Obiad z niczego w 15 minut – top 3 od BeKeto

Przepis na szybki lekki obiad – ryż z warzywami i mielonym mięsem

Kolejny pomysł na szybki lekki obiad to danie z ryżem, warzywami i mielonym mięsem.

Składniki (4 os.)
  • 2 woreczki ryżu 100 g,
  • warzywa włoskie na patelnię,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • oregano,
  • bazylia,
  • mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe) – 150 g.
Przygotowanie

Ryż należy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażyć warzywa na oleju rzepakowym. Kiedy będą prawie miękkie, należy włożyć mielone mięso, doprawić wszystko solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano. Smażyć do miękkości. Na talerzu wyłożyć ryż, następnie przykryć go warzywami. Gotowe!

Lekki i szybki obiad na lato – zapiekany ser Camembert

Zapiekany ser Camembert to kolejny przepis na szybki i lekki obiad.

Składniki
  • 1 ser Camembert,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • rukola.
Przygotowanie

Ser należy zawinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w temperaturze 200 stopni. Podajemy go z rukolą i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Pieczona ryba – pomysł na szybki lekki obiad

Obiad na lato to również dania pieczone np. ryba. Świetnie sprawdzi się tu łosoś.

Składniki
  • 200 g fileta z łososia,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 100 g ryżu.
Przygotowanie

Ryż należy ugotować w osolonej wodzie. Łososia myjemy, osuszamy, polewamy olejem, a następnie posypujemy posiekanym czosnkiem, solą
i pieprzem. Należy skropić go również sokiem z cytryny. Wstawiamy go do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 20–25 minut. Po tym czasie na talerzu wykładamy ryż, łososia i ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi.

Lekki i pyszny obiad w kilkanaście minut – ryba w pomidorach

Przed laty wokalista śpiewał „Addio, pomidory”. W tym przepisie – wręcz przeciwnie: witamy je bardzo serdecznie!

Składniki (4 os.)
  • filet dorsza – około 0,5 kg,
  • cebula,
  • czosnek,
  • papryka,
  • pomidory w puszce,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • bazylia.
Przygotowanie

Dorsza należy umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Następnie oprószyć pieprzem i solą oraz obtoczyć w mące. Smażyć na oleju około
2 min z każdej strony – do lekkiego zarumienienia. Kiedy ryby zostaną usmażone, można przełożyć je do innego naczynia. Na tej samej patelni można usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną, można wlać pomidory z puszki i gotować przez kilkanaście minut. Na koniec dodać rybę, oregano i bazylię. Całość warto gotować przez kilka minut w celu pomieszania się smaków. To proste danie, niezwykle szybkie i lekkie, które przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest