Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej. Orzechy o migdałowym kształcieSpis treściOrzechy o migdałowym kształcieW jakim procesie powstaje mąka migdałowa?Mąka migdałowa...więcej
Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkow...więcej
Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej...więcej
Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glute...więcej
Większość z nas niestety dobrze zna kaca. Po jakim alkoholu nie ma go wcale, a po jakim czujemy się najgorzej? Silne objawy kaca nie są uzależnione od ilości wypitego alkoholu, ale od jego rodzaju! Sprawdźmy po jakim alkoholu pojawia się największy k...więcej
Większość z nas zaraz po przebudzeniu się sięga po kubek z kawą, gdyż ta wydaje się mieć lepsze działanie niż budzik. Jej smak i aromat niejednokrotnie sprawiają, że sięgamy po nią kilka razy w ciągu dnia. Są jednak wśród nas miłośnicy kawy, którzy ź...więcej
Vegeta to popularna przyprawa, którą zna każdy. Przez ponad pół wieku obecności na rynku, produkt firmy Podravka podbił nie tylko rodzinną Chorwację, oraz całą Jugosławię, lecz niedługo później śmiało zapisał się w świadomości ludzi niemal na całym ś...więcej
Plaster miodu (inaczej nazywany również miodem sekcyjnym) to naturalny produkt, który wytwarzają pszczoły. Jest przez nie wykorzystywany, aby przechowywać w nim miód, pyłek lub larwy. Jego ogromną zaletą jest to, że jest naturalny i posiada wiele wła...więcej
Kard, zwany także karczochem hiszpańskim lub ostowym należy do rodziny astrowatych. Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a więc z okolic Cypru, Turcji, Wysp Kanaryjskich i Afryki Północnej. Wzmianki o uprawie tego warzywa pochodzą już ze...więcej
Poszukujesz nowych smaków do swojej kuchni? A może zastanawiasz się nad urozmaiceniem oferty w swojej kawiarni lub barze? Dobrze trafiłeś! W dzisiejszym artykule pokażemy Ci, jak wiele pysznych napojów możesz uzyskać, kupując jeden z syropów barmańsk...więcej
Galangal, z języka arabskiego łagodny imbir, to kłączowa roślina rosnąca pod ziemią, która wywodzi się z rodziny alpinii – imbirowatych bylin pochodzących z Tajlandii i południowych Chin, jednak współcześnie jest uprawiana również w Japonii, In...więcej
Wina bezalkoholowe, jak inne trunki bez procentów, powstały z naturalnej potrzeby zaproponowania czegoś osobom, które z różnych przyczyn po alkohol sięgać nie chcą bądź nie mogą. Będą to najczęściej osoby w ciąży lub karmiące piersią, osoby chore, z...więcej
Pyłek kwiatowy jest naturalnym źródłem wielu cennych składników. Ma wiele leczniczych właściwości jako oraz doceniany jest również w dziedzinie medycyny naturalnej. Wspomaga naszą koncentrację i wzbudza chęci do życia. Warto się zastanowić czy pyłek...więcej
Jajo strusie jest dość rzadko spotykane na polskich stołach, a szkoda, ponieważ jest ono bardzo wartościowym i smacznym produktem. Waży około półtorej kilograma i jest największym jajem, jakie można spotkać w przyrodzie, stąd trudność w jego całkowit...więcej
Ryby i owoce morza to niezwykle smaczne składniki oraz bazy dla dań czy też przekąsek. Słyną one z niezwykle bogatej zawartości składników odżywczych, białka, witamin oraz dobroczynnych tłuszczy, dzięki czemu niezwykle warto włączyć je do swojej diet...więcej