Na temat twarogu powstało wiele nieprawdziwych założeń, które nie zostały potwierdzone żadnymi badaniami naukowymi. Wielu ludzi, którzy się z nimi spotkali, głęboko w nie wierzą i są przekonani w ich prawdziwość. Okazuje się jednak, że mogą być w błędzie. Dlatego, by raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości, obalamy sześć mitów, które zwykło się słyszeć o twarogu.
Spis treści
Sprawdź jakie mity krążą na temat twarogu! Czy są słuszne?
Mit nr 1 – twaróg to dobre źródło wapnia
Wbrew powszechnej opinii, twaróg wcale nie jest doskonałym źródłem wapnia. W 100 gramach twarogu znajduje się średnio 90 mg tego składnika, a dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi w zależności od płci, wieku i stanu fizjologicznego od 800 do 1000 mg. Oznacza to, że aby pokryć dzienną zalecaną dawkę wapnia w diecie, należałoby zjeść ponad kilogram takiego sera.
Mit nr 2 – chudy twaróg jest zdrowszy od tłustego
Biały ser zawiera wiele cennych witamin, w tym witaminę A, D i E, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Oznacza to, że aby zostały wchłonięte w naszym organizmie, potrzebują obecności tłuszczu. Z tego względu zawarte w chudym twarogu witaminy nie zostaną dostatecznie wchłonięte. Dlatego lepiej sięgać po twaróg tłusty, który zapewni nam odpowiednią podaż witaminy A, D i E.
Mit nr 3 – twaróg nie dostarcza pełnowartościowego białka
Kolejnym mitem na temat twarogu jest przekonanie, że nie zawiera on wszystkich egzogennych, a więc niezbędnych aminokwasów, co czyni go niepełnowartościowym źródłem białka. Jest to nieprawdą, a udowodnione jest, że skład aminokwasowy twarogu pozwala na prawie całkowite ich wykorzystanie do syntezy białek ustrojowych.
Mit nr 4 – twaróg jest najzdrowszym rodzajem sera
Wiele osób uważa ser biały jako najbardziej zdrowy spośród innych rodzajów sera. Pogląd ten panuje z tego względu, że zawiera białko, wapń, a do tego jest dość niskokaloryczny w stosunku do innych serów. Jest to jednak mit, ponieważ jak już wcześniej zostało wspomniane, twaróg wcale nie zawiera dużych ilości wapnia. O wiele więcej tego pierwiastka znajduje się w serach żółtych czy pleśniowych, co pod tym względem czyni je zdrowszymi. Ponadto inne rodzaje sera również dostarczają cennego białka, więc twaróg nie stanowi tu wyjątku.
Mit nr 5 – nie wolno łączyć twarogu z pomidorem
Panuje opinia, że zawarte w pomidorze kwasy organiczne ulegają połączeniu z wapniem znajdującym się w twarogu, czego skutkiem jest powstanie kompleksu, który działa niekorzystnie na nasze stawy, powodując ich ból, sztywność oraz stany zapalne w ich obrębie. Jest to mit, a teoria ta nie została potwierdzona żadnymi badaniami naukowymi.
Mit nr 6 – jedzenie dużych ilości twarogu nie jest szkodliwe
Szóstym mitem na temat twarogu jest to, że można go spożywać bez ograniczeń, ze względu na jego stosunkowo niską kaloryczność i wiele cennych wartości odżywczych. Jest to nieprawdą i nie należy jeść go w nadmiernych ilościach, ponieważ zawiera więcej białka niż wapnia. W efekcie, spożywane w nadmiarze białko powoduje wzrost kwasowości moczu, co prowadzi do wypłukiwania z organizmu wapnia i w efekcie, pojawienie się jego deficytu w organizmie.
Jak widać, nie zawsze warto wierzyć we wszystko w co się usłyszy! A te sześć mitów na temat twarogu jest na to doskonałym przykładem.