10 produktów idealnych dla cukrzyków

Odpowiednia dieta w przypadku cukrzycy ma kolosalne znaczenie. Wiemy jednak, że wybór najlepszych produktów dla cukrzyków może być trudny dlatego jeśli w twojej głowie pojawia pytanie „jakie produkty powinienem spożywać?”, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Dieta dla cukrzyca, czyli z czym to się je?

W diecie dla cukrzyka niezwykle ważna jest regularność spożywanych posiłków oraz właściwe dobranie proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyjmuje się, że białka powinny stanowić 10-15% dziennego zapotrzebowania, tłuszcze – 30%, natomiast węglowodany nie powinny przekraczać 60%. No dobrze, proporcje, regularność, ale jak wybrać właściwe produkty kiedy na sklepowej półce jest ich tak wiele? To proste, sprawdzaj indeks glikemiczny (IG) danego produktu.

Jak IG wpływa na poziom cukru we krwi ?

Kiedy spożywamy produkt o wysokim IG, nasz poziom cukru we krwi wzrasta, co zazwyczaj prowadzi do hiperglikemii. Można temu zapobiec spożywając produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie których IG nie przekracza 50. Pamiętaj, że dzięki błonnikowi również możesz skutecznie obniżyć indeks glikemiczny produktu, a co za tym idzie, ustabilizować poziom cukru we krwi. Wybierz zdrowie! Wybraliśmy dla Ciebie 10 produktów, których spożywanie pomoże Ci ustrzec się przed negatywnymi skutkami cukrzycy. Pamiętaj jednak – wszystko z umiarem!

Ryby

Tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela, tuńczyk są najlepszym źródłem kwasów omega 3 DHA i EPA. Ich działanie bardzo pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, który u cukrzyków jest szczególnie narażony na choroby. U osób regularnie spożywających tłuste ryby występuje mniejsze ryzyko niewydolności serca.

Jogurt grecki

Jogurt grecki to lepszy wybór w porównaniu z tradycyjnym jogurtem. Zawiera on mniejszą ilość węglowodanów, a większą białka, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Zmniejszenie apetytu powoduje, że zjadamy mniej kalorii, a więc tracimy na wadze. Co więcej, spożywanie jogurtu greckiego na śniadanie zapobiega skokom cukru w ciągu dnia.

Zielone warzywa liściaste

Szpinak, brokuły, sałata, kapusta, roszponka, jarmuż – skarbnica wielu witamin minerałów oraz błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Zielone warzywa liściaste zawierają przeciwutleniacze (luteina i zeaksantyna), które z kolei obniżają ryzyko wystąpienia zaćmy – powikłania cukrzycowego.

Produkty pełnoziarniste

Pełne ziarno to bogactwo błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczów z pożywienia, zapobiega skokom cukru we krwi oraz daje uczucie sytości. Zamień więc pieczywo pszenne na pełnoziarniste, ryż biały na brązowy, makaron pszenny na pełnoziarnisty oraz włącz do swojej diety grube kasze i płatki owsiane. Zawierają one mnóstwo błonnika przez co wartość IG jest niższa.

Kurkuma

Substancją, która jest odpowiedzialna za prozdrowotne działanie kurkumy jest kurkumina. Wpływa ona bowiem korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi, zapobiega utlenianiu się (złego) cholesterolu LDL, a dodatkowo poprawia metabolizm. Zalet tej przyprawy jest dużo więcej, możesz o nich przeczytać w artykule https://poradyfit.pl/indyjskie-zloto-kurkuma/.

Orzechy

Wszystkie rodzaje orzechów zawierają błonnik oraz małą ilość węglowodanów strawnych. Badania nad różnymi odmianami orzechów dowiodły, że ich regularne spożywanie może zmniejszyć stan zapalny i obniżyć poziom cukru we krwi, insuliny i cholesterolu LDL.

Cytrusy

Uwielbiasz świeże owoce, jednak omijasz je ze względu na dużą zawartość węglowodanów? Niepotrzebnie! Wybieraj owoce cytrusowe, które z racji niewielkiej zawartości węglowodanów są zalecane w cukrzycy. Uważaj jednak na owoce o wysokiej zawartości fruktozy, takie jak: banany, winogrona, owoce z puszki, suszone oraz kandyzowane.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera kwas oleinowy, który jak wykazano, poprawia trójglicerydy i poziom (dobrego) cholesterolu HDL. To ważne, ponieważ często mają one niezdrowy poziom w cukrzycy typu 2. W analizach różnych rodzajów tłuszczu wykazano, ze tylko oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko chorób serca.

Fasola

Najnowsze badania donoszą, że regularne zjadanie porcji fasoli może zmniejszyć ryzyko ataku serca i zawału oraz pomóc diabetykom w kontroli poziomu cukru we krwi. Jest ona zalecana ze względu na niski indeks glikemiczny.

Zielona herbata

Zielona herbata to, obok wody, najlepszy wybór dla cukrzyka. Napój ten zawiera dużą ilość antyoksydantów, działających ochronnie na komórki naszego organizmu. Przyspiesza również metabolizm oraz wspomaga odchudzanie poprzez zwiększenie uczucia sytości. Tego unikaj!

W diecie cukrzycowej ważne jest ograniczenie spożycia cukrów prostych, które mają wysokie IG. To m.in. białe pieczywo, słodycze, słone przekąski, słodkie napoje, czy suszone owoce. Unikać należy również produktów o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (pełnotłusty nabiał, śmietana, produkty smażone na głębokim tłuszczu, smalec, masło, olej palmowy itp.)

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest