Grzyby shitake – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Miłośnicy kuchni azjatyckiej na pewno kojarzą taki przysmak jak grzyby shitake. Ten dodatek do dań, zwany jest inaczej twardnikiem japońskim, ale byłoby to błędne, gdybyśmy nazywali go tylko dodatkiem. Grzyby shitake są stosowane nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście, o ich cudownych właściwościach, to warto się z nimi zapoznać, może zagoszczą na stałe w Waszych jadłospisach.

Grzyby shitake – właściwości

Warto zaznaczyć, że grzyby te są najstarszymi uprawianymi przez ludzi grzybami. Są one dosyć duże, ponieważ średnica kapelusza może wynosić nawet 20 cm. Jeszcze jakiś czas temu, grzyby te nie były wcale łatwo dostępne, ale dzisiaj już częściej możemy odnaleźć je na sklepowych półkach.
Grzyby shitake mają bardzo duże właściwości lecznice, między innymi dlatego są tak cenne. Shitake są źródłem witamin z grupy B, znajdziemy w nim dużo leucyny i liacyny, których zbyt wiele nie posiadają na przykład rośliny zbożowe. W grzybach shitake znajdziemy selen, żelazo, biało, błonnik i witaminę C i D. Dodatkowym ich atutem jest to, że nie zawierają dużo kalorii, dlatego osoby, które są na diecie, również mogą włączyć grzyby shitake do jadłospisu.

Obecność błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływa na jelita i reguluje ich pracę. Osoby, które mają problemy z cholesterolem, także powinny sięgnąć po ten rodzaj grzybów. Badania wykazały, że grzyby shitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności eritadeniny. Oprócz tego grzyby zapobiegają podwyższaniu ciśnienia krwi.

Ogromne zainteresowanie wzbudzić może to, że grzyby te można wykorzystać w celu zapobiegania nowotworom. Grzyby shitake zawierają lentian, jest to związek, który ogranicza i hamuje rozwój raka. Dzięki niemu można podjąć także aktywną walkę z guzami. Lentian pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, powodując jego wzmocnienie, a ten aktywuje odpowiednie komórki, które mają atakować pojawiający się nowotwór.
Shitake można używać także przy zakrzepicy. Ograniczają one tworzenie się skrzepów, które utrudniają przepływ krwi. Spowodowane jest to obecnością związku siarkoorganicznego. Blokuje on przyłączanie się płytek krwi.

Poza wymienionymi właściwościami, sprzyjają szybszej regeneracji oraz pozytywnie wpływają na układ nerwowy, przez działanie uspokajające i redukcje stresu. Zawarte w twardniku japońskim witaminy i minerały, korzystnie wpływają na zęby i kości.

Grzyby shitake – zastosowanie

Przede wszystkim podstawowe zastosowanie grzyby shitake znajdują w gastronomii. Twardnik japoński ma wiele zastosowań kulinarnych – używa się go do przyrządzania sosów, zup czy sałatek. Shitake możemy dodać do ogromnej liczby potraw, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Dzięki ich obecności uzyskamy wyjątkowy aromat i smak. Kiedy przygotowujemy grzyby shitake, nie powinniśmy zapomnieć, aby nie poddawać ich zbyt długiej obróbce termicznej. Nie chcemy przecież spowodować, żeby utraciły swoje cenne właściwości.

Grzyby możemy grillować, smażyć albo dusić. Swieże można dodawać na przykład do zup lub sałatek. Za to suszone grzyby shitake będą świetnym dodatkiem do zup i bulionów. Ich smak jest bardziej intensywny, dlatego potrawa, do której je dodamy na pewno nabierze niesamowitego smaku.
Oprócz tego grzyby shitake znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób, o których już była mowa.

Grzyby shitake – przepisy

Grzyby shitake szybko wchłaniają wodę i łatwo się rozgotowują, dlatego należy przy nich uważać. Żeby je oczyścić, najłatwiej jest przetarcie ich wilgotną ściereczką. Może to brzmieć zaskakująco, ale proponujemy przepis na bekon z grzybów shitake: Potrzebne nam będą:

  • Grzyby shitake
  • Sos sojowy
  • Papryka wędzona w proszku
  • Syrop klonowy

A oprócz tego składniki na kanapkę, czyli chleb jaki lubimy i pastę – na przykład hummus. Żeby przygotować taki wegetariański bekon, grzyby musimy pokroić w plasterki, polać sosem sojowym, obsypać papryką i podsmażyć na oleju. Następnie należy polać je syropem klonowym i poczekać, aż się skarmelizują. Przygotowany bekon z grzybów shitake układamy na gotowych kanapkach. Grzyby shitake możemy również po prostu usmażyć na maśle.
Nie potrzebujemy do tego nic poza masłem, grzybami shitake i przyprawami – czyli solą, pieprzem i odrobiną cukru. Grzyby należy pokroić, a następnie wrzucić na rozgrzane masło. Potem trzeba je tylko przyprawić i smażyć do odpowiedniego stopnia. A potem nic, tylko jeść!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.