Okno żywieniowe – sekret sukcesu efektywnego odchudzania

Koncepcja przerywanego postu budzik na stole kuchennym

Okno żywieniowe to metoda uznawana za skuteczny sposób na odchudzanie. Czy jednak jest to zdrowy sposób gubienia zbędnych kilogramów?

Czego na temat stosowania metody okna żywieniowego dowiesz się z poniższego artykułu?

  • Na czym polega dieta wykorzystująca technikę okna żywieniowego?
  • Czym różni się dieta IF typu TRF od ADF?
  • Jaka odmiana postu przerywanego jest najczęściej stosowana?
  • Jakie produkty dobrze sprawdzą się podczas postu przerywanego?
  • Jakich efektów można się spodziewać podczas stosowania metody okien żywieniowych?
  • Czy z takim stylem żywienia wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych?

Okno żywieniowe może być doskonałym sposobem na dokonanie efektywnej i trwałej redukcji. Jeśli interesuje Cię ta tematyka, koniecznie przeczytaj też ten tekst dotyczący postu przerywanego.

Technika okien żywieniowych – na czym polega i jak ją stosować w praktyce?

Technika okien żywieniowych – z ang. intermittent fasting – związana jest z wyznaczeniem okresu w ciągu doby, w którym do organizmu nie jest dostarczane jedzenie. Dieta IF jest chętnie wybierana przede wszystkim dlatego, że z założenia nie nakłada żadnych restrykcji dotyczących rodzajów i ilości produktów, które mogą znaleźć się w codziennym jadłospisie. Stosowanie się do określonych z góry okien żywieniowych umożliwia ograniczenie ryzyka podjadania, a także umożliwia najedzenie się do syta. Utrata założonej liczby kilogramów jest możliwa dzięki ułatwionej drodze do osiągnięcia ujemnego bilansu kalorycznego.

Dla wielu osób, które cenią sobie dowolność i uniwersalność, doskonałym wyborem będzie dieta IF – efekty można osiągnąć poprzez proste dostosowanie dotychczasowych nawyków do nowych reguł czasowych. Dzięki temu możliwe jest zachowanie codziennej rutyny i jednoczesne przejście na dietę redukcyjną.

Okienko żywieniowe w praktyce

Dwa główne rodzaje diety IF (TRF i ADF) stosowane według preferencji i trybu życia

Intermittent fasting to skuteczna, odchudzająca dieta – okno żywieniowe powinno być jednak dobrze dopasowane do trybu życia danej osoby. Ma bowiem wpływ na poziom energii, ogólne samopoczucie i gospodarkę hormonalną. Najpopularniejsze rodzaje diety IF określane są symbolami TRF i ADF – czym się różnią?

TRF – time-restricted feeding ADF – alternate day fasting
Czas podzielony jest na okres postu i okna żywieniowego – liczy się go w godzinach. Post jest rozdzielony oknem żywieniowym, jednak czas liczony jest w dobach, a nie w godzinach.
W okresie postu nie należy spożywać żadnych pokarmów. W okresie postu można przyjąć liczbę kalorii stanowiącą około 25% dziennego zapotrzebowania.

Zarówno w przypadku diety typu TRF, jak i ADF należy dbać o zróżnicowanie posiłków. Powinny one dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze.

Najczęściej stosowana odmianą postu przerywanego 16/8 – IF w praktyce

Dieta 16/8 jest najczęściej wybieraną odmianą postu przerywanego. Jak zastosować ją w praktyce? Dobę należy podzielić na dwie części. Pierwsza z nich powinna mieć 16 godzin. Podczas niej nie należy jeść nic. Można jedynie pić niesłodzone napoje – przede wszystkim jednak powinna to być woda. Z kolei druga część dnia – trwająca 8 godzin – to właśnie okienko żywieniowe. W tym czasie należy zjeść posiłki przewidziane na dany dzień. Zaleca się, aby dania były mniejsze niż standardowo, ale należy jeść je stosunkowo często. Wpłynie to pozytywnie na utrzymanie we krwi optymalnego poziomu cukru. Oferowane przez post przerywany 16/8 efekty mogą skusić niejedną osobę. Jednak aby osiągnąć zamierzony cel, należy być konsekwentnym w działaniu i wytrwale realizować swoje początkowe założenia.

Jakie produkty wybrać do diety IF? Przewodnik po odpowiednim żywieniu

Aby wybrany styl odżywiania był korzystny dla zdrowia, a posiłki smaczne i łatwe w przygotowaniu, należy dobrze przemyśleć swoje indywidualne preferencje i to do nich dostosować jadłospis. Dla wielu osób doskonałym wyborem może okazać się właśnie dieta typu okno żywieniowe – przepisy, które są powszechnie dostępne i wykorzystywane w wielu domach, można z powodzeniem wykorzystać podczas wprowadzania do swojego życia metody postu przerywanego. 

Dieta intermittent fasting nie wyklucza żadnych produktów. Choć mogłoby się wydawać, że w związku z tym można bez żadnych skrupułów jeść tylko ulubione słodycze i gotowe, wysokoprzetworzona dania, niestety nie jest to prawda. Aby dieta była skuteczna, posiłki mogą być duże, ale muszą składać się ze zdrowych produktów. Ważna jest jak największa ilość warzyw, owoców i błonnika pod postacią pełnoziarnistych makaronów czy dobrego pieczywa. Każde danie powinno też organizmowi dostarczyć białko i zdrowe tłuszcze. Warto wplatać w posiłki orzechy, sery i chude mięso.

Podobnie jak w przypadku każdej innej diety, można pozwolić sobie również na odstępstwa od zdrowych posiłków. Zjedzenie batonika raz na jakiś czas nie przekreśli przecież efektów diety redukcyjnej. Najważniejsze jest po prostu zachowanie zdrowego umiaru. Dobrym pomysłem z pewnością okaże się wprowadzenie do posiłków produktów, które zagwarantują sytość przez dłuższy czas. Jest to aspekt ważny w szczególności podczas komponowania ostatniego dania przed okresem postu. Najlepsze będzie pieczywo zawierające duże ilości błonnika, świeże i gotowane warzywa, a także niskokaloryczne owoce.

Zdrowe jedzenie i budzik czyli koncepcja okna żywieniowego

Jakie efekty daje okno żywieniowe? Elementy zdrowego trybu życia

Czy stosując okno żywieniowe, się chudnie? Warto pamiętać o tym, że aby zgubić tkankę tłuszczową, należy uzyskać ujemny bilans kaloryczny. Dlatego podczas postu przerywanego – tak jak w przypadku jakiejkolwiek innej diety redukcyjnej – należy ograniczyć produkty typu fast food oraz słodycze. Dobrze skomponowane posiłki spożywane w czasie okna żywieniowego to wręcz niezawodna recepta na odchudzanie.

Gwarantowane przez okno żywieniowe efekty mogą być spektakularne. Jednak to nie wszystko – ważne jest też to, aby jadłospis mógł być stałym elementem zdrowego stylu życia. Oczekiwane rezultaty będą trwałe, tylko jeżeli dieta będzie stosowana wytrwale i systematycznie. Choć dla wielu osób głównym pragnieniem jest zgubienie nadmiarowych kilogramów, z osiągnięciem tego celu wiążą się też inne korzyści. Jest to chociażby ogólna poprawa samopoczucia, regulacja ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, lepsza kondycja, poprawa procesów regeneracyjnych.

Czy stosowanie diety IF może powodować skutki uboczne? Jakie są przeciwskazania dla okna żywieniowego?

Jak w bezpieczny sposób wprowadzić do codziennej rutyny dietę opartą o okno żywieniowe? Zasady tego sposobu odżywiania są stosunkowo proste. Jednak aby w bezpieczny sposób wprowadzić dietę IF na własną rękę, należy posiadać podstawową wiedzę na temat prawidłowego odżywiania i wpływu diety na ogólny stan organizmu. W przeciwnym wypadku najlepszą opcją będzie skorzystanie z pomocy specjalistów.

Należy pamiętać o zróżnicowaniu posiłków, stosując okno żywieniowe – co jeść, aby uniknąć negatywnych konsekwencji zdrowotnych? Odpowiedź jest prosta – przygotowywane posiłki powinny być jak najbardziej zróżnicowane. Dzięki temu możliwe będzie uniknięcie niedoborów, które mogą pojawić się, jeśli jedzenie spożywane podczas okien żywieniowych będzie zbyt ubogie w witaminy i składniki mineralne. Przeciwwskazania do wprowadzenia postu przerywanego:

  • cukrzyca;
  • insulinooporność;
  • choroby układu krwionośnego;
  • schorzenia nerek;
  • wrzody żołądka;
  • refluks;
  • schorzenia hormonalne;
  • czynne uprawianie sportu na poziomie profesjonalnym;
  • zaburzenia odżywiania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy warto stosować metodę okna żywieniowego?

Metoda okna żywieniowego jest dobrym sposobem na utratę nadmiarowych kilogramów. Doskonale dopasują się do niej osoby, które lubią jeść duże posiłki, do syta. W przeciwieństwie do tradycyjnych sposobów na odchudzenie – takich jak chociażby zalecane 5 posiłków dziennie – podczas postu przerywanego można zjeść bardziej kaloryczne dania, jednak w większych odstępach czasu.

Jaka jest najczęściej stosowana odmiana postu przerywanego?

Gwarantowane przez okno żywieniowe 16/18 efekty sprawiają, że jest to najczęściej stosowana odmiana postu przerywanego. Jest też praktyczna dzięki temu, że wiele osób z łatwością potrafi dopasować ją do swojej codziennej rutyny.

Czy dieta IF wiąże się ze skutkami ubocznymi?

Dobrze wprowadzona dieta IF może być zdrowa i korzystnie wpływać na stan zdrowia całego organizmu. Powinna być przede wszystkim urozmaicona, a posiłki nie mogą składać się ani ze zbyt dużej ani zbyt małej liczby kalorii. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skontaktować się z kompetentnym lekarzem lub dietetykiem, który pomoże w ułożeniu jadłospisu i odpowie na ewentualne pytania.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest