Kalmary – czy owoce morza są zdrowe? Jak jeść? Jak przyrządzić? Wszystko na ich temat!

Kalmary to owoce morza – występują głównie w Morzu Śródziemnym mają lekko słodkawy smak. Są bardzo zdrowe dla naszego organizmu gdyż posiadają wiele wartości odżywczych, jak i minerałów. Kalmary, podobnie, jak większość owoców morza, stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Warto je przyrządzać również ze względu na dużą ilość witamin z grupy B oraz jodu, selenu i fluoru. Nieco mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Ponadto są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Często ich nazwa błędnie jest wymawiana: kalamary.

Kalmary – wartości odżywcze

Kiedyś owoce morza kojarzyły nam się z nieznaną, egzotyczną kuchnią śródziemnomorską dostępną wyłącznie w luksusowych restauracjach. Dziś, świeże lub mrożone, są dostępne w większości sklepów spożywczych i marketów. Największą popularność biją oczywiście krewetki w różnych postaciach, ale coraz popularniejsze stają się kalmary.

Owoce morza są jednym z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Niestety wciąż odgrywają zbyt małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Potrawy z owoców morza spożywane są głównie w krajach śródziemnomorskich i na południu Europy. Tymczasem owoce morza są dobrym źródłem wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby, jak i owoce morza, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Owoce morza tj. kalmary zawierają także szereg składników mineralnych:

  • jod – niezbędny do produkcji hormonów tarczycy;
  • selen – zapewnia działanie wszystkich komórek, działa przeciwnowotworowo;
  • fluor – niezbędny dla zdrowia zębów i kości;
  • żelazo – odpowiada za aktywność fizyczną, koncentrację i sprawność umysłową, jego brak powoduje anemie, zaburzenia łaknienia i wpływa na obniżenie odporności;
  • magnez – wzmacnia mięśnie, koi nerwy; jego brak w organizmie powoduje bezsenność i uczucie zmęczenia;
  • cynk – bierze udział w mineralizacji kości, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę;
  • wapń – niezbędny budulec kości.

Jak jeść kalmary

Części jadalne kalmarów stanowią ok. 80 proc. całej masy. Mięso z korpusu oraz z odnóży, których kalmary mają aż 10, nadaje się do jedzenia po zdjęciu błony zewnętrznej i po oczyszczeniu z wnętrzności. Kalmary możemy kupić mrożone, świeże i marynowane w puszkach – całe lub pokrojone w pierścienie. Najczęściej podawane są grillowane, wysmażone na głębokim tłuszczu bądź duszone. Mogą stanowić przystawkę, na przykład z farszem, być podstawą zupy z owoców morza lub dodatkiem do sałatek. Są też świetnym dodatkiem do warzyw, tworząc idealny pomysł na szybki, lekki obiad.

Przepis na kalmary

Kalmary z grilla

Składniki na 2 porcje:  2 duże kalmary oczyszczone (lub około 1/2 kg kalmarów)

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Do głębokiego talerza włożyć czosnek i rozmaryn, wlać oliwę oraz ocet winny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kalmary umyć i osuszyć. Przeciąć je wzdłuż na 2 części i jeszcze raz w poprzek. Włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć folią przeźroczystą i włożyć do lodówki na 4 godziny. Raz kalmary odwrócić. Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, zagiąć końce folii tworząc boki na wysokość 1 – 2 cm. Kalmary wyjąć z marynaty i ułożyć na folii. Marynatę przelać do kubka. Kalmary zapiekać przez około 4 minuty, aż się zarumienią. Podczas pieczenia kalmary raz odwrócić i polewać marynatą. Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerzu oraz skropić oliwą z oliwek lub pozostałą marynatą znajdującą się w folii. Podawać z peperonatą i opieczonym w tosterze chlebem.

Kalmary cena

Kalmary to owoce morza, które raczej trudno kupić w Polsce w postaci świeżej. W niektórych sklepach jednak można je spotkać zarówno świeże, jak i mrożone. Ceny kalmarów mrożonych wahają się w granicach 40–50 zł za kilogram, jednak w przypadku świeżych mogą one być nieco wyższe – wymagają większej staranności w transporcie i magazynowaniu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest