Deser kojarzy się zwykle ze słodką potrawą zawierająca dużą ilość kalorii, która może jest smaczna, ale na pewno nie jest zdrowa. Tymczasem dietetycy mają tysiące pomysłów na zdrowe desery bez pogorszenia ich wartości smakowych i odżywczych. W naszym artykule znajdziesz przepisy na dietetyczne przekąski, w tym zdrowe desery bez pieczenia, dla diabetyków czy bez cukru. Znajdziesz tutaj także odpowiedź na pytanie, jak przygotować szybki zdrowy deser.
Tzw. desery dietetyczne są coraz popularniejsze. W trosce o zdrowy styl życia wielu konsumentów porzuca wysokokaloryczne przekąski, stąd na rynku przybywa produktów gotowych oznaczonych jako fit lub light. Okazuje się jednak, że wiele z nich nie ma nic wspólnego ze zdrowym i zbilansowanym odżywianiem. Dlatego właśnie powinniśmy nauczyć się samodzielnie komponować zdrowe desery, aby urozmaicić sobie naszą codzienną dietę.
Spis treści
Zdrowe desery bez pieczenia
Wystarczy wyobraźnia, umiejętność poruszania się po kuchni oraz odwaga w łączeniu ze sobą odpowiednich składników odżywczych, by sporządzić deser, na punkcie którego oszaleje cała rodzina. W cyklu fit przekąski proponujemy na wstępie zdrowe desery bez pieczenia. Rozpoczynamy od dietetycznego tiramisu bez cukru i serka mascarpone. Do przyrządzenia tego deseru potrzebujesz sześć biszkoptów, dwa espresso lub pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej, 150 g serka ricotty, 75 g greckiego jogurtu light, dwie łyżki erytrolu, kilka kropli aromatu waniliowego oraz 5 g kakao.
Na początek biszkopty wyłóż na talerz i nasącz kawą przy pomocy łyżki. ricottę wymieszaj z jogurtem, słodzikiem oraz aromatem waniliowym. W słoiku ułóż dwa nasączone biszkopty, 1/3 serka i oprósz kakao przez sito. Ułóż kolejne warstwy. Na ostatniej połóż tylko serek i kakao. W ten prosty sposób otrzymaliśmy smaczną fit przekąskę na słodko, którą można się uraczyć na każdej diecie.
Zdrowe desery bez cukru
Aby z receptur wyeliminować cukier bez pogorszenia smaku deseru, należy stosować jego zamienniki, jak ksylitol, stewia czy erytrol. Jeśli chcemy, by dietetyczne przekąski były smaczne, w przepisach na ciasta czy ciasteczka powinniśmy zrezygnować z cukru i słodzików na rzecz zdrowych składników, owoców, konfitur bez cukru, gorzkiej czekolady czy wiórków kokosowych.
Wszystkim niedowiarkom proponujemy szybki zdrowy deser w postaci pysznych ciasteczek, gdzie cukier zastępują jabłka. Potrzebujemy po 250 g płatków owsianych, mąki pszennej i otrąb, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, dwa jajka, dwa jabłka, łyżeczkę cynamonu oraz ok. 80 g oleju rzepakowego. Płatki owsiane, otręby oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia należy wsypać do miski, po czym wbić jajka. Następnie dodajemy jabłka starte na tarce o dużych oczkach i wymieszane z cynamonem oraz wlewamy olej i całość mieszamy. Ciastka formujemy po pomocy dwóch łyżek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniki nagrzanym do 200 st. C. Gdy ciasteczka się zrumienią, wyjmujemy z pieca i czekamy aż przestygną.
Zdrowe desery dla diabetyków
Sernik nie musi być słodki, by był smaczny! Diabetycy mogą się o tym przekonać, samodzielnie przyrządzając fit przekąski na szybko bez grama cukru. Aby przyrządzić ten rarytas, potrzebujemy 1 kg sera z wiaderka, 5 dkg rodzynków, dwie łyżki usmażonej skórki pomarańczowej, dwa budynie waniliowe, trzy jajka, startą skórkę z cytryny oraz sok oraz dwie łyżki wiórków kokosowych.
Na początek do miski wkładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, budynie i całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, łyżkę wiórów kokosowych i znów miksujemy. Ubijamy białka i dodajemy pianę, którą mieszamy szpatułką. Masę serową wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 st. C do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypujemy resztką wiórków kokosowych.
Zdrowy deser czekoladowy
Wbrew licznym stereotypom, czekolada jest zdrowa, pod warunkiem jednak, że odpowiednio ją wykorzystamy. Aby to udowodnić, proponujemy średnio trudny dietetyczny deser czekoladowy, którego przygotowanie zajmie nam ok. 180 minut. Na dwie porcje potrzebujemy: ¾ szklanki maślanki 1,5 proc., 3/4 szklanki mleka 2 proc., po dwie łyżki kakao, miodu i żelatyny spożywczej oraz ok. 20 g migdałów w płatkach.
Na wstępie należy żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody i odstawić do zmiękczenia. Następnie podgrzej świeże mleko wraz z kakao i miodem, dodaj żelatynę i dokładnie rozpuścić ją w mleku, po czym odstaw do ostygnięcia. Wystudzone mleko połączone z kakao i miodem oraz żelatyną wymieszaj z maślanką, przelej do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem całość posyp płatkami migdałowymi.
Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie doskonale sprawdza się do robienia szybkich przekąsek na zimno lub ciepło. Ciasto jest trudne do zrobienia w warunkach domowych, lecz w sklepach można kupić gotowe. To pyszne danie idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska, ale także podczas domówki. Aby przyrządzić cztery porcje, potrzebujesz 100 g ciasta francuskiego, 40 g sera żółtego, 40 g pieczarek oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Na początek ciasto francuskie rozłóż i pokrój na cztery prostokąty. Na każdym z nich umieść po pół plastra żółtego sera, oczyszczone pieczarki pokój w plasterki, przy czym na każdym prostokącie ułóż po trzy, cztery plastry. Na koniec dopraw je solą, pieprzem i ziołami.
Wbrew powszechnym mitom, ważnym składnikiem diety odchudzające może być masło orzechowe. Ze względu na korzystne działanie orzechów dietetycy uważają je za niezwykle zdrową przekąskę. Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Ma również niezwykle dobry wpływ na działanie układu nerwowego. Jedząc regularnie masło orzechowe, znacząco redukujemy ryzyko zawału serca w późniejszym wieku.