Sernik na zimno – idealny w ciepłe dni

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 paczka biszkoptów
  • truskawki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania. Odstaw w zimne miejsce w celu wystudzenia
  2. Truskawki myjemy oraz kroimy na połówki
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ułóż biszkopty
  4. Zagotuj mleko do którego dosyp żelatynę, wymieszaj i odstaw
  5. W dodatkowym naczyniu wyłóż twaróg, dodaj śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj
  6. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodaj masę serową, wymieszaj na jednolitą formę
  7. Całość przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na około pół godziny
  8. Tortownicę wyjmij z lodówki, na gorę ułóż truskawki oraz zalej całość stężałą galaretką
  9. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkami

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest