Spis treści
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 paczka biszkoptów
- truskawki
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g śmietanki 30%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
Przygotowanie:
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania. Odstaw w zimne miejsce w celu wystudzenia
- Truskawki myjemy oraz kroimy na połówki
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ułóż biszkopty
- Zagotuj mleko do którego dosyp żelatynę, wymieszaj i odstaw
- W dodatkowym naczyniu wyłóż twaróg, dodaj śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Do jeszcze ciepłej żelatyny dodaj masę serową, wymieszaj na jednolitą formę
- Całość przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na około pół godziny
- Tortownicę wyjmij z lodówki, na gorę ułóż truskawki oraz zalej całość stężałą galaretką
- Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia