Gorzka czekolada na diecie – czy jest wskazana?

Czekolada może wydawać się największym wrogiem odchudzania. Ale jeżeli kupujesz ciemną czekoladę z wysoką zawartością kakao to w rzeczywistości może okazać się ona bardzo pożywna. Zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika i jest nasycona minerałami. Nasiona drzewa kakaowego są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy na naszej planecie. Badania pokazują, że gorzka czekolada może poprawić twoje zdrowie i obniżyć ryzyko chorób serca.

  • 100-gramowy baton ciemnej czekolady ( z zawartością 70–85% kakao) zawiera:
  • 11 gramów błonnika
  • 67% ZDS*1 dla żelaza
  • 58% ZDS dla magnezu
  • 89% ZDS dla miedzi
  • 98% ZDS dla manganu

Profil kwasów tłuszczowych kakao i gorzkiej czekolady jest również doskonały. Tłuszcze są w większości nasycone i jednonienasycone, z niewielką ilością wielonienasyconego tłuszczu. Zawiera również stymulanty, takie jak kofeina i teobromina, ale jest mało prawdopodobne, abyś nie zasypiał w nocy, ponieważ ilość kofeiny jest bardzo mała w porównaniu do kawy.

Potężne źródło przeciwutleniaczy

ORAC oznacza „zdolność absorpcji rodników tlenowych”. Jest to miara aktywności przeciwutleniającej żywności. Badacze zestawili garść wolnych rodników z próbką żywności i sprawdzili, jak dobrze przeciwutleniacze w żywności mogą „rozbroić” wolne rodniki. Biologiczne znaczenie wartości ORAC jest kwestionowane, ponieważ jest mierzone w probówce i może nie mieć takiego samego wpływu na organizm. Warto jednak wspomnieć, że surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowe należą do najlepiej ocenianych produktów spożywczych. Ciemna czekolada jest pełna związków organicznych, które są biologicznie aktywne i działają jako przeciwutleniacze. Należą do nich między innymi polifenole, flawanole i katechiny. Jedno badanie wykazało, że kakao i gorzka czekolada miały większą aktywność przeciwutleniającą, polifenole i flawanole niż jakiekolwiek inne testowane owoce, w tym jagody i jagody Acai. W rzeczywistości mają znacznie więcej przeciwutleniaczy niż większość innych produktów spożywczych.

W piśmie Archives of Internal Medicine powstał artykuł na podstawie badań monitorujących związek pomiędzy spożywaniem czekolady a tłuszczem u nastolatków. Dzieci jedzące więcej czekolady wykazywały mniejszą otyłość. Podobne wyniki dotyczyły dorosłych. Autorzy odkryli związek między częstotliwością spożywania czekolady a wskaźnikiem masy ciała. Kobiety i mężczyźni, którzy jedli więcej czekolady, mieli niższy wskaźnik masy ciała. Wyniki te utrzymywały się, gdy autorzy kontrolowali aktywność fizyczną, spożycie kalorii i inne możliwe pomyłki.

Może obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol

Ciemna czekolada jest również reklamowana jako żywność obniżająca poziom cholesterolu. Garść migdałów, ciemnej czekolady i niesłodzonego kakao wykazała znaczny spadek lipoprotein o niskiej gęstości – znanych również jako „zły” cholesterol, który w dużych ilościach może zatkać tętnice. Badania obserwacyjne sugerują związek między wysokim spożyciem kakao lub czekolady wynoszącym 6 gramów dziennie (1-2 kostki) a zmniejszonym ryzykiem chorób serca i umieralności, prawdopodobnie częściowo przez obniżenie ciśnienia krwi i stanów zapalnych. Ciemna czekolada ma jednak wysoką liczbę kalorii i może przyczynić się do zwiększenia masy ciała, jeśli jest spożywana w nadmiarze. Na szczęście, podobnie jak orzechy, szybko zapewnia sytość. Pamiętaj również, że większość czekolady na rynku nie jest zdrowa. Wybierz wysokiej jakości produkty o zawartości kakao 70% lub wyższej. Czekolada należy do wyjątków słodyczy z których nie musisz rezygnować podczas diety, zapewniając sobie jednocześnie znaczne korzyści zdrowotne.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest