Osoby dbające o dobrą figurę czy też takie, które są podczas żmudnego etapu odchudzania niejednokrotnie mają ochotę na coś słodkie. Czy bycie na diecie związane jest z pożegnaniem się ze słodkimi pysznościami? Wiele osób uważa, że przebywanie na diecie związane jest wyłącznie z jedzeniem gotowanego na parze mięsa, ryżu czy warzyw. Nic z tego. Będąc na diecie można również spożywać deserów i ciast – oczywiście tych przygotowanych odpowiednio.
Spis treści
Podstawowe zasady
Musisz wiedzieć, że aby utrzymywać dietę musisz jeść to co lubisz, w przeciwnym wypadku dość szybko ją porzucić. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku i z fast foodów należy zrezygnować. Troszkę inaczej wygląda to w przypadku deserów, które możemy spożywać pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad.
Przede wszystkim powinniśmy spożywać je okazyjnie, a nie codziennie. Warto również unikać gotowych deserów, które posiadają niesamowicie dużo kalorii oraz nie wiemy z czego tak naprawdę zostały przygotowane. Warto robić słodkości samodzielnie, ewentualnie korzystać z lokali, które specjalizują się w przygotowywaniu fit słodyczy. Podczas robienia dietetycznego ciasta czy deseru wykorzystuj sezonowe owoce – posiadają one mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Podstawą zasadą, którą stosujemy podczas tworzenia zdrowych słodkości jest rezygnacja z cukru i mąki pszennej. Zamiast tego warto stosować mąkę pełnoziarnistą, a także ksylitol, stewię czy daktyle. Jeśli w cieście, które zamierzasz zrobić jest czekolada, postaw na gorzką, która jest zdrowsza i zdecydowanie mniej kaloryczna od czekolady deserowej czy też mlecznej.
Fit sernik
Jeśli nie możesz żyć bez sernika, a jesteś właśnie na diecie, spróbuj wykonać jego odchudzoną wersję.
Składniki na masę:
- Twaróg półtłusty – 250 gram,
- 1 budyń waniliowy – bez cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 2 duże jajka,
- 200 gram jogurtu naturalnego 0%.
Składniki na spód: - 100 gram masła orzechowego – minimum 90% orzechów,
- 50 gram płatków owsianych,
- 50 gram otrębów owsianych,
- 1 łyżka miodu,
- 30 gram masła 82%,
- szczypta cynamonu.
W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem spodu. Masło wyciągnij trochę wcześniej z lodówki, aby było bardziej plastyczne. Kolejno do miski wsypujemy płatki owsiane i otręby, do których dodajemy masło orzechowe, miód, cynamon oraz masło. Wszystkie te składniki ugniatamy do momentu połączenia się. Okrągłą tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie. Wstawiamy ją do lodówki na około godzinę. W tym czasie spód tężeje w lodówce, a my możemy rozdrobnić widelcem ser twarogowy, tak aby pozbyć się grudek. Następnie musimy wymieszać wszystkie składniki a w momencie, kiedy uzyskamy już gładką masę przelewamy ją do tortownicy. Fit sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut. Gotowy wyrób możemy udekorować owocami, jak chociażby malinami czy borówkami, jednak wtedy jego kaloryczność wzrośnie.
Brownie z czerwonej fasoli
Jest to propozycja ciasta, które jest słodkie bez dodatku cukru, a jednocześnie pyszne i zdrowe.
Składniki na małą keksówkę:
- Puszka czerwonej fasoli (240 gram po odsączeniu) – przepłukujemy ją bieżącą, ciepłą wodą na sitku przez około 30-40 sekund – jest to gwarancja udanego ciasta,
- 1 dojrzały i duży banan,
- 2 jaja,
- 1,5 łyżki oleju kokosowego,
- 1,5 łyżki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu lub innego zamiennika cukru,
- Łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na polewę: - 1,5 łyżki oleju kokosowego,
- 1,5 łyżki wody,
- 1 łyżka naturalnego kakao,
- 1 łyżka miodu – naturalnego!
Fasolę płuczemy ciepłą, bieżącą wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę przez około 5-7 minut. Tak powstałą masę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut ustawiając na grzanie góra-dół.
Przygotowując polewę musimy wymieszać wszystkie składniki. Jeśli posiadany olej kokosowy w postaci stałej, wówczas musimy najpierw go rozpuścić. Jeśli miód uległ krystalizacji postępujemy podobnie jak z olejem kokosowym – jednak rozpuszczenie musi odbywać się bardzo powoli, aby nie utracił on swoich właściwości. Po przestygnięciu uprzednio upieczonego ciasta dekorujemy je przygotowaną polewą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Tak przygotowane zdrowe ciasto jest lekkie, mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach.
To tylko dwa przykłady pysznych ciast, które możemy przygotować we własnym domu i zajadać się nimi podczas diety. Stosując się do podstawowych zasad, o których wspomniano powyżej można wyczarować wiele innych, równie pysznych fit słodyczy.