Słodycze to prawdopodobnie najczęstsze uzależnienie. Nic dziwnego, ale niestety jest to najbardziej kaloryczna przekąska, co zdecydowanie utrudnia prowadzenie zdrowego trybu życia. Dobrym rozwiązaniem jest więc zajadanie się fit deserami. Można kupić gotowe, ale dużo więcej przyjemności sprawia zrobienie ich samodzielnie.
3 przepisy na desery fit
1. Pierwsza propozycja to fit brownie. Bardzo popularne, czekoladowe, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz ciasto.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju ( kokosowy lub rzepakowy )
- ⅓ syropu klonowego ( opcjonalnie inny słodzik, np. ksylitol )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Polewa: - 1 gorzka czekolada
- ¼ szklanki mleka ( może być ryżowe )
- 2 łyżki kakao
- odrobina syropu klonowego ( lub ksylitolu )
Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, przekładamy masę do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 40 minut. Należy sprawdzać, ponieważ czasami wystarczy już 30 minut. W międzyczasie, na małym ogniu mieszamy wszystkie składniki na polewę. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, dodajemy polewę i czekamy aż całość ostygnie. Wtedy ciasto smakuje najlepiej.
2. Najczęściej wybierane to desery owocowe fit. Dlatego kolejnym przepisem będzie właśnie deser z dodatkiem owoców.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- garść truskawek
- jedno kiwi
- migdały
- łyżeczka miodu
Wykonanie
Owoce kroimy na małe kawałki, a następnie razem miksujemy na gładki mus. Do deserowej szklanki wlewamy jogurt i łyżeczkę miodu, po czym mieszamy. Na to dodajemy mus owocowy, dekorujemy migdałami.
3. Deser chia to już ostatni pomysł na deser. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia ani miksowania.
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- szklanka mleka kokosowego
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka nasion słonecznika
- łyżka nasion dyni
- garść borówek
- listki mięty
Wykonanie
Do wysokiego naczynia, może być to wysoka szklanka, dodajemy nasiona chia, które następnie zalewamy mlekiem kokosowym i łyżeczką miodu. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu do deseru dodajemy jogurt, nasiona i wszystko mieszamy. Przelewamy całość do ozdobnego, deserowego naczynia, dodajemy borówki i listki mięty.