Sałatki to przyjaciel osoby na diecie – fakt czy mit?

Odstawiamy pieczywo, fast foody, ziemniaki, tłuste mięsa i makarony. Stajemy w kuchni i jedyne co nam przychodzi na myśl to sałatka. Bo w końcu jest zdrowa, posiada witaminy i minerały, potrafi być pożywna, ma wiele wariancji smaku, jest lekkostrawna i bezpieczna dla naszych bioder. Czy jedzenie sałatek na diecie to gwarancja skutecznego odchudzania? Czy sałatki to przyjaciel każdej odchudzającej się osoby?

Oczywiście, większość sałatek jest zdrowa, faktycznie dietetyczna i stanowi bardzo dobrą alternatywę dla dotychczasowych śniadań i kolacji. Jak zawsze jednak, występuje magiczne “ale”. Nie każdą sałatką człowiek żyje, a zatem to mit, że każda sałatka to podstawowy posiłek osób odchudzających się. Sałatki lubią być nasączone zdradzieckimi składnikami, które powodują iż kaloryczność potrawy rośnie równie wysoko co słynny kebab.

Oto kilka pułapek, które znajdują się w sałatkach i które znacząco podbijają kaloryczność potraw. Połączenie ich wszystkich (albo chociaż części z nich) powoduje ogromny wzrost kaloryczności dania, a co za tym idzie – ostateczny, wysoki bilans kaloryczności dnia.

Na co uważać przygotowując sałatkę?

  • grzanki – często dodawane do sałatek są słabej jakości, dodatkowo oblane tłuszczem i pieczone w warunkach “niedietetycznych”
  • sosy – głównie na bazie śmietany lub majonezu, nie mają nic wspólnego ze zdrowymi alternatywą dla tradycyjnego vinegre lub sosu na bazie jogurtu
  • smażony kurczak lub ryba – drób w panierce, lub krewetki smażone na głębokim tłuszczu wyjątkowo mocno podbijają kaloryczność potrawy. W tym wypadku lepiej wybrać wędzonego łososia, tuńczyka z puszki lub kurczaka z pary
  • sery – wiadomo, ser feta w sałatce to prawdziwe połączenie idealne. Gorzej, jeśli oprócz niego znajdziemy też ser pleśniowy, żółty i wędzony

Jakie produkty wybrać do sałatki?

Zamiast tego postaw na kilka sprawdzonych, zawsze zdrowych i dobrych dla naszego ciała składników:

  • wybierz dobrą bazę – roszponka, rukola, sałata rzymska, szpinak lub jarmuż
  • białko – pamiętaj o jego dobrym źródle. Wybieraj raczej jaja, owoce morza, drób, nabiał
  • tłuszcze – pamiętaj że witaminy potrzebują tłuszczu. Decyduj się na oliwę z oliwek, awokado lub orzechy
  • inne – nie żałuj sobie makaronu razowego, razowych grzanek, pestek słonecznika, nasion goji lub garści mielonego siemienia lnianego

Jak zatem przygotować sałatkę faktycznie odchudzającą, która będzie miała zbilansowany skład i optymalną, w miarę niską kaloryczność? Zerknij na nasze przepisy!

Przepisy na odchudzające sałatki

  1. Sałatka z kalafiorem – niewielki surowy kalafior, kukurydza lub groszek z puszki, ogórek konserwowy, 2 pomidory bez skórki, niskotłuszczowy jogurt naturalny.
  2. Sałatka z kurczakiem – mieszanka sałat, kurczak na parze, garść makaronu razowego, kukurydza, czerwona cebulka, czerwona fasola i sos typu vinegret
  3. Sałatka z tuńczykiem – garść sałaty lub szpinaku, tuńczyk z puszki (z wody), jajko na twardo, kukurydza, garść oliwek i oliwa z oliwek, skropiona świeżym sokiem z cytryny
  4. Sałatka grecka – sałata, ser feta,pomidor, oliwki, czerwona cebula w piórkach – podawać z oliwą z oliwek lub sosem tzatziki na bazie jogurtu greckiego
  5. Sałatka zimowa – brokuły al’dente,feta,papryka i sos czosnkowo-jogurtowy
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest