Czarna herbata – pobudza i odmładza. Pij ją codziennie!

Czarna herbata stanowi jeden z najczęściej wybieranych napojów. Sięgamy po nią w okresie jesienno-zimowym, kiedy chcemy szybko rozgrzać nasz organizm. Towarzyszy nam rano podczas śniadania i wieczorami, kiedy szykujemy kolację. Czarna herbata z cytryną i miodem to również niezbędnik w okresie przeziębień i grypy. Jest bardzo popularna, ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się jakie właściwości w sobie kryje?

Czarna herbata właściwości

Przede wszystkim jej zastosowanie nie ogranicza się jedynie do przyjmowania jej formie płynnej, istnieją również inne sposoby jej wykorzystania. Zobaczmy więc czym wyróżnia się czarna herbata. Właściwości, które posiada są niesamowite. Pomaga obniżyć cholesterol LDL, opóźnia procesy starzenia skóry, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, poprawia układ krążeniowy i obniża ciśnienie krwi. To wszystko jest zasługą flawonoidów, które znajdują się w herbacie, a ściślej katechiny czyli jednego z ich rodzajów. Związek ten pomaga neutralizować wolne rodniki, które są przyczyną wszystkich wymienionych dolegliwości. Czarna herbata działa również kojąco, kiedy borykamy się z problemem zapalenia spojówek. Okłady z jej esencji pomogą w szybszym wyleczeniu infekcji. Innym, niekonwencjonalnym zastosowaniem jest przyłożenie namoczonej w wodzie torebki z herbatą w miejsce siniaka. Pomoże to zmniejszyć obrzęk i załagodzić ból.

ultrasport 1 9717

Czujesz przemęczenie i brak Ci energii? Wypij mocny wywar z czarnej herbaty. W jej składzie jest obecna kofeina, która jak wiadomo, działa pobudzająco. Pomaga również przywrócić koncentrację i pomyślnie wspiera procesy zapamiętywania. W składzie czarnej herbaty jest również dużo fluoru, który korzystnie działa na zęby. Wzmacnia szkliwo, a dodatkowo pomaga oczyścić jamę ustną ze znajdujących się w niej bakterii.

Czarna herbata a odchudzanie

Pijesz kubek czarnej herbaty do śniadania? To doskonale! Jej działanie nie tylko Cię orzeźwi i doda energii na cały dzień, ale dzięki zawartości taniny – organicznych związków, które mają zdolność do zwiększania termogenezy – spożywane przez nas pokarmy są szybkiej spalane. Proces termogenezy odpowiada bowiem za zwiększone wytwarzanie ciepła w naszym organizmie, ale aby do tego doszło potrzebna jest energia, którą nasz organizm czerpie z tkanki tłuszczowej. Efekt? Picie herbaty skutecznie pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Herbata działa także odkażająco i pobudza pracę żołądka, który dzięki niej szybciej trawi tłuste pokarmy. Oprócz tego, wspomniane już wcześniej katechiny odpowiadają za mniejszą podatność na wchłanianie glukozy do organizmu.

Czarna herbata w ciąży

Czarna herbata, w odpowiednich ilościach, może być przyjmowana również przez kobiety w ciąży. Przede wszystkim ze względu na zwiększoną dawkę fluoru, który poprawia jakość zębów. Zapobiega powstawaniu próchnicy oraz wzmacnia szkliwo. W czasie ciąży dziąsła stają się obrzmiałe, co odsłania zęby i zmniejsza ich ochronę przed bakteriami, a to z kolei zwiększa ryzyko powstawania próchnicy. Czarna herbata zabezpieczy szkliwo i pozwoli uniknąć przykrych konsekwencji.
Jednak w czasie ciąży należy nieco ograniczyć przyjmowanie herbaty, tanina w niej zawarta hamuje wchłanianie żelaza i magnezu, co może doprowadzić do anemii kobiety. Oprócz tego może ona przyczynić się do powstawania zaparć.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest