Czy weganizm lub wegetarianizm pozwoli mi schudnąć?

Wytyczne co do diety zmieniają się jak w kalejdoskopie. Nowe trendy dają nam nowe wytyczne, co do codziennych jadłospisów. Ostatnie przesłanki mówią nam iż gwarancją ubytku kilku kilogramów jest przejście na dietę bezmięsną. Ile w tym jest prawdy? Czy taka dieta faktycznie odchudza?

Weganizm a wegetarianizm – czym się różni?

Odpowiedź na zadane w tytule pytanie jest prosta: nie. Nie ma jednej, skutecznej rady lub diety która zagwarantuje nam spadek kilogramów. Czemu? Wegetarianizm, w skrócie, to wprowadzenie diety, opartej na mięsie (zarówno drobiowym, rybnym jak i czerwonym). Weganie idą o krok dalej, wprowadzając również zakaz na wszelkie produkty odzwierzęce. Oznacza to iż do listy zakazanych mięs dołącza również nabiał, jaja, miód i wszelkie produkty, które podczas produkcji wymagały obecności zwierząt dzikich lub hodowlanych. Weganizm jest więc bardziej konserwatywną wersją wegetarianizmu. Podobieństwem więc jest podejście, które zakazuje niewłaściwego traktowania zwierząt, a różnicą jest stopień wprowadzonych zakazów. Weganizm dieta to przede wszystkim propagowanie spożywania produktów roślinnych, najlepiej uprawianych własnoręcznie lub w znanym nam zakresie.

Weganizm przepisy

By zachować równowagę odżywczą i dostarczyć wszystkich minerałów potrzebna nam jest obszerna wiedza, na temat żywienia.Przejście a weganizm powinno być podszyte zdobytą wiedzą, edukacją i wieloma konsultacjami lekarskimi. Prawda jest taka iż niewłaściwe podejście do tak rygorystycznej diety może zagwarantować nam nie tyle spadek kilogramów, co spadek energii, witamin i ilości czerwonych krwinek we krwi. Spożywanie samych warzyw może spowodować spadek tkanki mięśniowej, czy niedobór witaminy B12. Dlatego też, by podać przykład zbilansowanego posiłku, polecamy przepis na wegański burger.

  • prażymy w rondelku niecałą szklankę komosy ryżowej. Po kilku minutach zalewamy ją wodą, tak, aby wchłonęła ją całą. W tym samym czasie, na suchej patelni, podprażamy czarną fasolę, z ulubionymi przyprawami. Następnie łączymy ją z podsmażoną cebulką, suszonymi śliwkami oraz garścią suszonych pomidorów. Dodajemy do tej mieszanki ugotowaną komosę i blendujemy. Tak uformowaną papkę wrzucamy na patelnię, tworząc min-kotlety. Po usmażeniu kładziemy ją w bułkę, z dodatkiem sosu musztardowego i ulubionych warzyw. Do masy można dodać siemię lniane.

wegetarianski burger z fasoli 876

Wegetarianizm przepisy

Wprowadzenie weganizm jest dużo prostsze i na obecnym rynku, istnieje wiele produktów, które mogą nam zastąpić tradycyjne mięso. Uwaga jednak na wszelkie gotowe dania, sojowe kotlety i tofu. Bywają doprawiane ogromną ilością chemii, cukru i konserwantów, które spowodują przytycie, a nie upragniony spadek masy ciała.
Polecamy wypróbować przepis na toskańską zupę z cukinią.

  • w rondelku, na oliwie, podsmażamy cebulkę, dodając stopniowo pokrojoną w kostkę marchewkę. Po krótkotrwałym smażeniu dodajemy czosnek i gorący bulio warzywny. Na koniec wrzucić fasolkę czerwoną, pomidory z puszki, oregano,majeranek. Na sam koniec, tuż przed zdjęciem dorzucamy cukinię oraz garść szpinaku. Tuż przed podaniem posypujemy zupę parmezanem lub mozzarellą.

zupa z cukinii 00 0

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest