Janginizacja jest to proces polegający na duszeniu owoców lub warzyw w ich własnym soku. Zachodzi on poprzez dodanie do polonie gotujących się owoców odrobiny soli. Dzięki takiemu zabiegowi uwalnia się z nich ich własny sok. Ten sposób przetwórstwa owoców jest idealny dla osób, które obawiają się dodania tradycyjnego cukru, który jak wiadomo konserwuje. Pozwala nam to uniknąć wielu zagrożeń płynących z użycia dużej ilości cukru, jak np.:.grzybica układu pokarmowego, otyłość, czy próchnica. Tym sposobem nasze owoce w naszych przetworach zamkniętych w słoikach powinny pozostać przepyszne przez długi czas. Do tej metody kuchni makrobiotycznej najlepiej użyć soli himalajskiej, bądź morskiej. Tym sposobem produkty poddane tenu procesowi zachowają swój naturalny smak, jak również kolor. Uwagę niewątpliwie należy zwrócić na ilość dodanej soli. W przypadku owoców smak może okazać się nie do zniesienia, jeżeli dodamy jej nadmiar. Ta metoda przetwarzania żywności jest całkowicie naturalna, a zarazem bardzo zdrowa przez większą wartość odżywczą i co z tym związane zmniejsza ryzyko pojawiania się chorób, jak np.:. cukrzyca. Inna zalet z korzystania z tej metody jest łatwiejsze przyswajanie przez układ pokarmowy, dlatego ten sposóļ konserwacji żywności jest idealny dla osób z problemami z układem pokarmowym. Taki sposób przetwórstwa nadaje lekko żelową konsystencje, dlatego też nie musimy dodawać dodatkowo substancji żelujących.
Spis treści
Janginizacja- podstawy przygotowywania
Owoce nie powinny być za młode, najlepiej aby były dojrzałe, ale niezepsute. Najzdrowszą opcją będzie wybranie ekologicznych owoców sezonowych lub tych o dużej zawartości naturalnie występującego cukru, jakim są m.in. winogrona, czy brzoskwinie. Proces ten nie jest zupełnie skomplikowany dlatego każdy może spróbować tej metody. Wystarczy wyselekcjonowane do przetworów owoce umyć, pokroić. Następnie całość włożyć do garnka z dosypaną solą i rzecz jasna gotować na małym ogniu przez kilka do kilkunastu minut- w zależności od konsystencji jaką pragniemy uzyskać. Na koniec bez żadnych dodatkowych czynności możemy już wszystko przekładać do słoików. Może się nasunąć pytanie co do właściwości zdrowotnych powiązanych ze zużyciem soli. Na pewno zużycie soli będzie dużo lepszym pomysłem ze ze względu na niezwykle małą ilość, jaka jest konieczna. Na kilogram potrzebna jest szczypta cukru co jest o wiele mniejszą ilością niż ilość cukru do przyrządzenia tradycyjnych przetworów.
Janginizacja- przepisy
Wiele osób zastanawia się, jak ominąć cukier w przyrządzaniu m.in. soku z czarnego bzu o wielu właściwościach zbawiennych dla zdrowia. Początkowo należy czarny bez lub inny dowolny owoc ugnieść w garnku, aby samoistnie zaczęły puszczać sok. Po dodaniu odrobiny soli himalajskiej gotować przez kilka minut ok. 10. Następnie w przesączyć mieszaninę przez sitko, tak aby została sama ciecz. Następnie roztwór jeszcze raz zagotować. Po tym kroku wywar możemy już przelać do butelek. Metodą tą bardzo prostym sposobem można również przyrządzić dżem. W tej metodzie jedyną różnicą jest poczekanie na odparowanie nadmiaru wody, a następnie od razu przelaniu konsystencji do słoiczków.
Warto pamiętać, że słodycz niektórych z przetworów może być dla niektórych osób niewystarczająca. Wiele osób twierdzi, że dżem przyrządzony tą metodą z brzoskwiń ma idealny poziom słodyczy. Truskawki ze względu na nieco mniejszą zawartość fruktozy mogą być lepsze, jako dodatek do ciast lub wypieków. Zawsze jeżeli słodkość nas nie satysfakcjonuje możemy dodać zdrowszej opcji, jaką są miód lub ksylitol według własnego uznania.