Dieta tłuszczowa na masę mięśniową- na czym polega? Zasady oraz jadłospis

Dieta, dieta, dieta temat, który cały czas jest odnawiany i krąży wokół nas, coraz to nowsze innowacyjne metody na bycie fit, jednak dziś nie będę się skupiać na schudnięciu lecz wręcz przeciwnie dowiemy się jak przybrać na wadze.

Dieta tłuszczowa – zasady i zastosowanie

Dieta tłuszczowa czyli inaczej dieta z mała ilością węglowodanów. Redukują one apetyt na głód, a to on jest naszym najgorszym wrogiem gdy staramy się zgubić zbędne kilogramy. Na podstawie wielu badań i obserwacji dowiedziono, że gdy odstawimy węglowodany na rzecz białek i tłuszczów spożywamy mniej kalorii, proste prawda?

Dieta na masę jest odpowiednim sposobem łączenia i wykorzystania składników odżywczych w swoim jadłospisie, który ma za zadanie zwiększenia masy mięśniowej. Podstawowym zadaniem jest zwiększenie kaloryczności posiłków, niemniej jednak należy pamiętać, że kalorie powinny pochodzić z jak najlepszych źródeł, aby nam pomogły a nie zaszkodziły i poprowadziły nas do zguby.

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na efektowne budowanie masy mięśniowej, jest sen i regeneracja. W czasie odpoczynku dochodzi do znacznej odbudowy strat powstałych w trakcie treningu. Codzienna długość snu powinna wynosić od 7 do 9 godzin dziennie.

W diecie tłuszczowej ważny jest rodzaj jedzonych wraz z pokarmem tłuszczów. Najważniejszą rolę dla organizmu pełnią nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Ich naturalnym źródłem są: ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwa z oliwek.  Należy ograniczyć ilość produktów o dużej zawartości cholesterolu i tłuszczów nasyconych, jednak nie powinno się eliminować ich z diety. Produktami bogatymi w tłuszcze nasycone są: masło, smalec, słonina, śmietana, pełnotłusty nabiał, wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina oraz olej palmowy. Jadłospis diety powinien składać się z 4-5 posiłków dziennie.

Ważną rolę w diecie odgrywa pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego, czyli:

  • mleko i produkty mleczne: sery twarogowe, sery żółte, serek wiejski itd.,
  • mięso: drób, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina,
  • jaja kurze.

 

Dlaczego z biegiem czasu przybywa nam tkanki tłuszczowej?

Otóż w dużej mierze jest za to odpowiedzialna insulina czyli hormon, który ma za zadanie pilnowanie poziomu cukru we krwi. Mała ciekawostka o, której pewnie większość z was nie wiedziała otóż insulina jest produkowana przeze trzustkę, więc zanim jeszcze zaczniemy jeść stymuluje ją sama myśl o nadchodzącym posiłku. Gdy poziom insuliny wzrasta, organizm magazynuje tłuszcz i go odkłada gdy spada gromadzi go lecz wtedy jest wykorzystywany jako paliwo jednocześnie zmniejsza się jego ilość. Pamiętajmy, że za odkładanie tłuszczu w organizmie odpowiadają węglowodany.

Dieta tłuszczowa odpowiada za pozbycie się węglowodanów ze swojej diety na rzecz białka i tłuszczu, które nas nie tuczą.Pod terminem „dieta na masę” kryje się nie tylko właściwy plan żywieniowy, bo gdy będziemy się opierać tylko na diecie nie uzyskamy wymarzonego efektu. Warto pamiętać, że podstawą w każdej aktywności fizycznej jest regularny i odpowiednio ułożony trening w zależności jaki chcemy uzyskać efekt.

Przykładowy jadłospis w diecie tłuszczowej

I śniadanie: jajecznica z cebulką i bekonem, pomidorki koktajlowe.

II śniadanie: sałatka z zielonej sałaty, ogórka, szynki, indyka z dodatkiem majonezu.

Obiad: dorsz pieczony z brukselką i pietruszką, deser: jogurt sojowy smakowy.

Podwieczorek: roladki z wędzonego łososia nadziewane twarożkiem.

Kolacja: klopsiki w sosie pomidorowym, szpinak.

Dieta tłuszczowa jest szczególnie popularna wśród osób o wysokim poziomie aktywności fizycznej, zwłaszcza w dziedzinie kulturystyki. Dieta na masę to nic innego jak dążenie do przyrostu masy mięśniowej i uwydatnienie mięśni. Sama redukacja odnosi się do spalenia tkanki tłuszczowej zgromadzonej w organizmie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest