Zaparcia mogą być spowodowane niektórymi chorobami przewodu pokarmowego, jednak najczęstszą przyczyną jest nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej, stres oraz siedzący tryb życia. Rozwiązaniem może być zastosowanie diety, która ma na celu zwalczenie nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Pomocne może okazać się także zmienienie codziennych nawyków oraz wprowadzenie większej aktywności fizycznej.
Spis treści
Zaparcia – objawy
Jednym z najczęstszym objawów świadczącym o zaparciach jest twardy kał, którego wydalaniu towarzyszy ból. Często pojawiają się także wzdęcia oraz mdłości, a także zgaga. Brak apetytu i zawroty głowy często towarzyszą zaparciom, tak samo jak uczucie pełności. Uczucie to wywołane jest przez gazy zgromadzone w jelicie, które nie mają możliwości wydostania się na zewnątrz ze względu na zalegający w jelitach stolec. Innymi objawami zaparć może być krew lub śluz w kale, anemia oraz bóle brzucha.
Dieta przeciw zaparciom – zasady oraz produkty
Podstawą diety przeciw zaparciom są produkty bogate w błonnik, ponieważ ułatwiają regularne wypróżnianie się oraz przeciwdziałają zaparciom. Błonnik pokarmowy nie trawi się w przewodzie pokarmowym, ale reguluje jego pracę. Wpływa na powiększenie objętości kału oraz skraca czas przechodzenia pokarmów przez jelito grube. Dzięki temu częściej się wypróżniamy. Produkty zbożowe zawierające duże ilości błonnika to między innymi kasza gryczana, razowy makaron oraz pieczywo, brązowy ryż, płatki owsiane oraz otręby pszenne.
Jeśli chodzi o warzywa, dużo błonnika zawiera marchew, kapusta, buraki oraz warzywa strączkowe. Owoce bogate w błonnik to jabłka, śliwki, maliny i pomarańcze. Podczas stosowania diety przeciw zaparciom musimy pamiętać o piciu od 1,5 do 2 litrów płynów dziennie. Oprócz tego, ważne jest spożywanie produktów mlecznych, takich jak kefirów, jogurtów lub maślanek. Działają one wspomagająco na procesy fermentacyjne w jelitach, przyczyniając się do ich prawidłowej pracy. Picie kawy, bulionu oraz siemienia lnianego również wspomaga pracę jelit. Jeśli chodzi o produkty, których należy unikać, z pewnością są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich mięsa, fast-foody, wędliny, sosy oraz chipsy. Należy także ograniczyć spożycie słodyczy, szczególnie czekolady, ponieważ głównie ona przyczynia się do powstawania zaparć.
Domowe sposoby na zaparcia
Aby zapobiegać zaparciom, powinniśmy starać się prowadzić uregulowany tryb życia, jeść każdego dnia mniej więcej o tej samej porze, ponieważ dzięki temu nie dostarczamy do przewodu pokarmowego zbyt dużo pożywienia na raz. Jeżeli wiemy, że zaparcia pojawiają się po spożyciu konkretnych produktów, powinniśmy je wyeliminować oraz przejść na dietę zapobiegającą powstawaniu zaparć. W naszym jadłospisie powinny znaleźć się w szczególności produkty bogate w błonnik. Oprócz tego, pomocne może okazać się wypijanie szklanki wody, kwaśnego mleka, kefiru lub kompotu z suszonych śliwek od razu po przebudzeniu. Możemy także spożywać 3 razy w ciągu dnia po 1 łyżce siemienia lnianego.
W zapobieganiu zaparciom ważna jest także aktywność fizyczna. Możemy zdecydować się na długie spacery, bieganie lub jakikolwiek sport wymagający dużo ruchu, ponieważ wpływa to korzystnie na perystaltykę jelit. Możemy również spróbować wypróżniać się codziennie mniej więcej o tej samej porze dnia. Jeśli organizm się przyzwyczai, możliwe jest, że zaparcia nie będą występować tak często. Walkę z zaparciami możemy wspomóc zażywaniem preparatów do tego przeznaczonych, na przykład ziół, takich jak aloes, nasiona babki piaskowej lub nasiona kruszyny.
W aptece z pewnością dostaniemy także leki mające na celu zmiękczenie stolca. Dostępne są także preparaty pobudzające pracę jelit, jednak można zażywać je tylko przez krótki okres czasu, ponieważ mogą powodować bóle brzucha i zaburzenia elektrolitów.
Przy zachowaniu odpowiedniej diety oraz unikaniu produktów przyczyniających się do powstawania zaparć, możemy im zapobiegać lub nawet wyeliminować je całkowicie. Musimy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów, spożywaniu produktów bogatych w białko, a także o aktywności fizycznej.