Kult pięknego, zadbanego ciała, jak i również czystego i zdrowego żywienia, zapanował nad naszym współczesnym społeczeństwem. Według sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej z 2014 roku, aż 26 % Polaków stosowało wówczas jakąkolwiek dietę. Dla większości odchudzających się ludzi najcięższym okresem jest właśnie ten, w którym musimy odmawiać sobie największej ilości produktów. Co z dietą po diecie?
Spis treści
Efekt jo-jo
Efektem jo-jo nazywa się proces charakteryzujący się tym, że masa naszego ciała ciągle się waha. Występuje on najczęściej zaraz po skończeniu restrykcyjnej diety, po której to pozwalamy sobie na tuczące i kaloryczne produkty. Dieta, oprócz faktu połączenia jej z aktywnością fizyczną, powinna również dostarczać naszemu organizmowi potrzebnych mu do rozwoju wartości odżywczych. Stąd wszelkie diety „cud”, diety jednoskładnikowe i głodówki, nie są w stanie pomóc nam zrzucić niechcianej tkanki tłuszczowej, a tylko nas odwadniają, co powoduje powrót do poprzedniej wagi, tej sprzed surowej diety.
STABILIZACJA WAGI, czyli dieta po diecie
Okres po zakończeniu diety jest tak samo ważny jak ten, podczas którego się odchudzamy. Właśnie wtedy nasza masa ciała stabilizuje się. Czas ten powinien trwać tyle samo ile trwała u nas dieta odchudzająca. Przede wszystkim osoba, która postanowiła skończyć dietę, powinna stosować wymogi uniwersalne, dotyczące każdego człowieka – jeść regularnie od czterech do pięciu posiłków dziennie, a pomiędzy tymi posiłkami pić wodę mineralną, co najmniej 1,5 litra w ciągu jednego dnia. Należy, tak jak i podczas samej diety odchudzającej, zrezygnować z posiłków wysokokalorycznych i fast foodów.
Co tydzień powinno się nową dietę rozszerzać o kolejne produkty, zwracając uwagę na to ile mają kalorii, a także jak duży poziom cholesterolu. Należy zwiększać kaloryczność od około 100 do 150 kcal na tydzień. Przykładowo dorosła kobieta, która wcześniej była na diecie odchudzającej zawierającej tylko 1500 kilokalorii dziennie, powinna dietę tą powiększać przez około pięć lub sześć tygodni.
Warto zrezygnować z dużych ilości całych jajek, masła, tłustych wędlin, mięsa wieprzowego oraz dziczyzny. Najlepszym wyborem będzie więc chudy nabiał, mięso z kurczaka lub indyka, a także podstawowe produkty takie jak warzywa i owoce. Dieta powinna również bazować na posiłkach bogatych w błonnik pokarmowy, czyli przede wszystkim na kaszach, roślinach strączkowych, płatkach owsianych i pieczywie pełnoziarnistym.
Nie warto wracać do spożywania słodkich napojów, ciastek itp. Po zjedzeniu kilku kostek czekolady w znacznym stopniu wzrasta nam poziom glukozy we krwi, po czym dość szybko spada, co powoduje nagły głód. Kolejną bardzo ważną zasadą jest powolne spożywanie posiłków. Szybkie jedzenie powoduje wiele chorób żołądkowo- jelitowych. Produkty, które niestarannie przeżuwamy trafiają do naszego układu pokarmowego, w którym to odpowiednie enzymy, mające za zadanie strawić pokarm, mają do niego utrudniony dostęp. Szybkie jedzenie ma również wpływ na nasze BMI, wzrost ciśnienia, jak i powiększenie obwodu talii. Wolne spożywanie posiłków nie tylko wpływa na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na metabolizm, który odgrywa bardzo ważne zadanie w dietach odchudzających.
Ważne jest również, aby nie zapomnieć o aktywności fizycznej, która tak samo jak podczas diety jest ważna każdego dnia. Wystarczy na nią poświęcić pół godziny kilka razy w tygodniu, by zobaczyć odpowiednie rezultaty. Dzięki regularnym ćwiczeniom nasze ciało jest bardziej ujędrnione, a mięśnie twardsze i mocniejsze. Odchudzanie nie jest łatwe, niestety wielu z nas zapomina się zaraz po zakończeniu etapu, w którym zrzuciliśmy wymarzone kilka kilogramów. Okres po diecie jest tak samo ważny. Powinniśmy więc zwracać uwagę na to co jemy i dbać o siebie z głową, by nie powrócić do starej wagi, jednocześnie ciesząc się zdrowym żywieniem i piękną sylwetką.