Jesień już się rozpoczęła i część płci pięknej rozpoczęła kolejny sezon na diety odchudzające oraz wzmacniające organizm. Jest to okres nadchodzącego zimna, braku słońca, a tym samym może doprowadzić do spadku odporności i energii. Całe szczęście jesienią pojawiają się nowe produkty spożywcze dostarczające dużych ilości potrzebnych minerałów i witamin. Dynie, jabłka, gruszki, grzyby różnego rodzaju i wiele innych – z całą pewnością kojarzą się nam z okresem jesiennym. Powinnyśmy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które zapobiegną rozwojowi chorób związanych z osłabieniem się układu odpornościowego, co jest w zasadzie podstawową zasadą tej diety. Przekłada się to na konieczność wdrożenia do diety odpowiednich produktów.
Spis treści
Na czym polega dieta jesienna?
Jednak dieta jesienna obfituje nie tylko w produkty bezpośrednio kojarzone z jesienią, ale również w inne warzywa, owoce, ryby, drób i nabiał. Ważną zasadą tej diety jest dostarczenie zdrowych tłuszczy, której głównym źródłem powinna być oliwa z oliwek. Kolejnym niezbędnym elementem diety jest czosnek. Niszczy on wszelkie drobnoustroje zagrażające naszemu zdrowiu. Warzywa korzenne, szczególnie marchew, objętościowo stanowią największą część tej diety.
Jakie produkty wybrać?
Przechodząc do konkretów, a właściwie liczb i jednej z najbardziej interesującej kobiety rzeczy – w ciągu tygodnia dieta jesienna pozwala zrzucić około 1 kilograma. Nie brzmi to jak dieta cud, jednak należy pamiętać, że jest to wartość bardzo dobra w aspekcie zdrowia oraz diety odchudzającej w zasadzie bez wyrzeczeń. Dieta jesienna narzuca jednak pewne ograniczenia w postaci 1200 kalorii dziennie, których nie powinno się przekraczać. Długość stosowania takiego sposobu żywienia jest zależna od Ciebie i może trwać od 10 do maksymalnie 21 dni. Jak widać jest to chyba jedna z najłagodniejszych diet „na rynku” i jednocześnie prawdopodobnie stosowana jest nawet w sposób nieświadomy przez wiele osób w okresie jesiennym.
Przykładowy jadłospis diety jesiennej
- Śniadanie: 280 kcal – 2 kromki chleba graham posmarowane kremem z bakłażana, kapusta pekińska z jabłkiem i groszkiem zielonym skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, kawa zbożowa bez cukru.
- II Śniadanie: 140 kcal – Jogurt naturalny (150 ml) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną.
- Obiad: 345 kcal – Filet rybny na sałatce, ziemniak.
- Podwieczorek: 100 kcal – 2 kiwi.
- Kolacja: 335 kcal – Przysmak brokułowy z pomarańczą, tost graham z plasterkiem chudej szynki, pomidorem, cebulką, herbata zielona.
Zalety diety jesiennej
Dieta jesienna korzystnie wpływa na poprawę samopoczucia oraz pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Powinna trwać przez cały okres jesieni. Potrawy przyprawione chili lub papryką pobudzają mózg do wydzielania endorfin, natomiast przyprawy korzenne, takie jak goździki, cynamon, imbir, kurkuma i gałka muszkatołowa, rozgrzeją organizm i korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie.