Kebab to popularna potrawa, która zyskała swoją popularność dzięki wpływowi gastronomii azjatyckiej. Dziś smaczne danie możemy zakupić w każdym polskim mieście i to w wielu konkurujących ze sobą punktach. Dzięki temu kebab – czy to w bułce czy w tortilli – jest stosunkowo tanim sposobem na zaspokojenie swojego apetytu. Wokół kebaba narosło wiele mitów, w tym szereg wskazujących na jego prozdrowotne czy – wręcz odwrotnie – szkodliwe działanie na zdrowie. Jak jest naprawdę? Kiedy kebab jest zdrowy, a kiedy nie warto po niego sięgać? 

Z jakich składników powinien składać się kebab?

Kebab to potrawa kuchni azjatyckiej, szczególnie rozpropagowana na Bliskim Wschodzie. Potrawę ze ścinanego mięsa szczególnie upodobali sobie Turcy, którzy prowadzą wiele biznesów związanych z serwowaniem przysmaku. Kebab, jak każdy inny fast food, jest daniem dosyć kalorycznym. Oznacza to, że nie należy jeść go zbyt dużo – szczególnie w towarzystwie tłustych sosów. Choć większość kebabów podawanych w budkach nie jest do końca dietetycznym wyborem, kilka szczegółów może wpłynąć na ogląd całej sprawy. Mowa przede wszystkim o rodzajach składników, które są dodawane do grillowanej pity czy bułki. To z kolei sprawia, że znając kilka istotnych faktów na temat tego dania możemy zamówić odchudzoną wersję – a i tak będzie smakowała znakomicie (vide kebaby wegańskie!).

Jak rozpoznać, czy kebab jest zdrowy?

Pierwszym krokiem jest zorientowanie się, z czego robione jest mięso. Najczęściej uzyskamy odpowiedź, że to mięso z kurczaka lub wołowin. Możemy też usłyszeć, że w lokalu serwowane jest mięso mieszane, np. wołowo–baranie. Nie sama nazwa ma jednak największe znaczenie. Liczy się jakość produktu mięsnego, a zatem udział rzeczywistych produktów pochodzenia zwierzęcego w składzie. Jeśli nie mamy pewności, z czego zrobiona jest kula obracająca się na pionowym ruszcie, zapytajmy o to sprzedawcę. Zgodnie z prawem ma on obowiązek poinformować kupującego o pełnym składzie produktu. Jeśli udział mięsa w produkcie jest niewielki, albo znacząco odbiega od normy, a sam produkt wypchany jest tłustymi uzupełniaczami – unikajmy jedzenia takiego dania. Zdrowy kebab powinien być zrobiony z samego mięsa z dodatkiem przypraw. Niekiedy dodaje się do niego również tłuszcz zwierzęcy, który powinien wytapiać się podczas trwania obróbki termicznej. Najchudszym, a zatem najzdrowszym mięsem będzie drób.

Sprawdź, czy kebab w tortilli jest zdrowy

Popularnym wariantem kebaba sprzedawanego w Polsce jest tzw. tortilla. Nazywana niekiedy mianem rollo, rolady lub ciasta zawijanego. Placek pszenny, który stanowi kieszeń dla składników, jest dosyć kaloryczny. Nie oznacza to, że musi być niezdrowy. Zjadany raz na jakiś czas nie powinien zaszkodzić, szczególnie jeśli jest wykonany z prostych składników bez dodatku ulepszaczy. Kebab w tortilli może być zdrowy, ponieważ składa się on także ze świeżych warzyw. Generalnie należy unikać w nim:

  • frytek,
  • tłustych sosów,
  • słabej jakości mięsa,
  • sera żółtego i boczku,
  • sztucznej tortilli.

Ponowne odgrzewanie kebaba również nie jest wskazane. Składniki z czasem tracą na swojej świeżości, a podgrzanie placka do wyższej temperatury jedynie zaburzy postrzeganie smaków, które nie są już tak wyraziste, jak w daniu serwowanym od ręki. Jeśli dbasz o linię, z pewnością zastanawiasz się, ile pojedynczy kebab może mieć kaloriiMałe rollo posiada ich zazwyczaj kilkaset. Największe egzemplarze mogą mieć nawet kilka tysięcy kalorii! I tutaj ponownie – czy kebab jest zdrowy, zapytaj sprzedawcę o udział tłuszczów nasyconych, węglowodanów prostych i innych makroskładników. Prawdziwy mistrz kebaba powinien udzielić Ci przekonującej odpowiedzi, nawet jeśli nie będzie ona miała ściśle naukowego charakteru.

Czy kebab jest niezdrowy?

Kebab, tak jak burger czy pizza, może być daniem zróżnicowanym smakowo i składnikowo. Nie każdy kebab musi mieć dużo kalorii – w niektórych punktach można nawet natknąć się na wersje dietetyczne czy wege. Nie da się zatem jednoznacznie stwierdzić, czy kebab sam w sobie może być niezdrowy. Jeśli jest tworzony zgodnie ze sztuką, z samych wartościowych składników – z pewnością nie powinien zaszkodzić. Niestety, w wielu produktach znajdują się sztuczne zapełniacze, tłuste polepszacze smaku i wysokokaloryczne dodatki, które zmieniają cały obraz wyjściowego dania, jakim jest opisywany kebab.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest