Magnez zwany jest także pierwiastkiem życia. Jest jednym z najcenniejszych pierwiastków w naszym organizmie i posiada ogromne spektrum działania, jednak często bywa niedoceniany. Obecnie u większości populacji stwierdza się niedobory magnezu, co niestety może prowadzić do poważnych konsekwencji. Wiele osób nie ma nawet pojęcia, na co wpływa ten pierwiastek, a także, w jakich produktach go znaleźć.
Spis treści
Magnez – z jakiego powodu jest ważny?
Magnez, pierwiastek potrzebny do życia każdego żywego organizmu. Jest bardzo ważnym mikroelementem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odnajdziemy go praktycznie w całym organizmie człowieka, jednak jego większość występuje w układzie kostnym, mięśniach szkieletowych, pozostałych tkankach miękkich. Pierwiastek ten pełni wiele bardzo ważnych funkcji, takich jak:
- Regulowanie stężenia glukozy we krwi
- Stabilizuje pracę układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację
- Ma działanie rozkurczowe i rozluźniające
- Zmniejsza ciśnienie tętnicze, wpływa na pracę serca i zapobiega jego chorobom. Zmniejsza ryzyko zawału.
- Jest składnikiem kości
- Katalizuje wiele reakcji przemiany białkowej, tłuszczowej, węglowodanowej
Każdy powinien dowiedzieć się, jakie jest dobowe zapotrzebowanie na magnez. Oczywiste jest, że zależy ono od wielu różnych czynników takich jak płeć czy wiek. Jednak potwierdzone zostało, że dla dorosłego człowieka takie zapotrzebowanie wynosi jakieś 300-400 mg. Zwiększa się ono w różnych sytuacjach na przykład podczas ciąży kobiety. Mimo tego, że magnez pełni tak ważne funkcje i jest pierwiastkiem potrzebnym do życia, mnóstwo osób cierpi na jego niedobór.
Magnez – niedobór i jego konsekwencje
Niedobór magnezu to istotny problem. Nie powinniśmy doprowadzać do tego, żeby nasz organizm musiał mierzyć się z brakiem pierwiastka życia. Jego brak jest głównie rozpoznawany w krajach uprzemysłowionych. Powinniśmy być świadomi czynników i substancji, które wpływają powstawanie niedoboru tego pierwiastka. Do takich czynników możemy zaliczyć nadużywanie alkoholu, picie kawy, mocnej herbaty. Oprócz tego duży wpływ na braki magnezu w organizmie ma spożywanie wysoko przetworzonej żywności, złe nawyki żywieniowe, długotrwałe odchudzanie, stres, stosowanie antybiotyków, leków nasennych, psychotropowych, uspokajających.
Konsekwencje z niedoboru magnezu mogą być bardzo poważne. Na pewno należy zrozumieć, do czego może doprowadzić jego brak. Objawy niedoboru magnezu to przede wszystkim: stany lękowe, niepokój, zmęczenie, zmniejszona koncentracja i osłabiona pamięć, nierówne bicie serca, kołatanie serca, zaburzenia depresyjne, drżenia i mrowienia kończyn, bolesne kurcze mięśni, łamanie paznokci, wypadanie włosów, zwiększenie potliwości.
Niedobór magnezu – kto jest szczególnie narażony
Jest wiele czynników, które wpływają na wpłukiwanie magnezu z organizmu, jego złe wchłanianie i niedobór. Są również grupy, które szczególnie powinny uważać na niedobór tego pierwiastka. Przede wszystkim należą do niej osoby uprawiające sport, dzieci w wieku wzrostu, kobiety w ciąży, osoby z chorobami przewlekłymi takimi jak na przykład cukrzyca, nadczynność tarczycy.
Magnez – produkty w których go znajdziemy
Żeby nie doprowadzić do niedoboru tego pierwiastka, powinniśmy znać produkty, w których go znajdziemy i które powinniśmy uwzględnić w swojej diecie. Źródłem magnezu jest kakao i czekolada. Oprócz tego odnajdziemy go w jogurtach naturalnych, kefirach. Pierwiastek jest również w rybach na przykład tuńczyku, łososiu, dorszu, a także w ciemnym pieczywie, kaszy gryczanej, jaglanej, musli, otrębach pszennych, płatkach zbożowych.
Magnez dostarczymy również, spożywając: owoce (banany, figi, grejpfruty, truskawki, awokado), warzywa (jarmuż, szpinak, zielone szparagi, sałaty, warzywa strączkowe), orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane. Magnez możemy dostarczyć do organizmu również poprzez różne suplementy diety, na przykład magne b6. Niedobór magnezu, możemy również uzupełnić przez skórę, na przykład poprzez kąpiel, do czego przyda się: sól epsom, czyli siarczan magnezu albo chlorek magnezu. Przede wszystkim do naszej diety powinniśmy włączyć produkty spożywcze, które są w niego bogate.