Skala pH może przydać się Wam również w dorosłym „fit-życiu”. W wielkim skrócie – dla tych z Was które lekcje chemii napawały raczej strachem niż optymizmem – obejmuje ona wartości od 0 do 14. Magiczna 7 jest odczynem obojętnym, poniżej obserwujemy kwaśny odczyn, powyżej zasadowy. Optymalne pH organizmu wynosi 7,35-7,45, jest więc minimalnie zasadowe. Twoje ciało może prawidłowo funkcjonować, kiedy ta wartość waha się od 6,8 do maksymalnie 7,8.
Spis treści
Odkwaszanie organizmu – jak sprawdzić, czy problem Cię dotyczy?
Papierek lakmusowy jest powszechnie dostępny – kupisz go w niemal każdej aptece. Rano, przy pierwszej wizycie w toalecie, zbadaj odczyn swojego moczu oddając go bezpośrednio na pasek testowy. Po zmianie koloru paska, porównaj go ze wzorem na opakowaniu i zapisz pH. W ten prosty sposób, dowiesz się, czy Twój organizm jest w równowadze kwasowo-zasadowej, potrzebuje odkwaszenia, a może uległ alkalizacji. Łatwo to przeoczyć lub zbagatelizować.
Objawy zakwaszenia organizmu:
- ciemne kręgi pod oczami, osłabienie fizyczne( żartobliwie mówiąc – przypominacie wtedy Pandę w trybie funkcjonowania „zombie”)
- pryszcze, krosty, obłożony język;
- gorzki lub kwaśny posmak w ustach;
- bóle głowy, mroczki przed oczami, niestrawność, częste uderzenia krwi do głowy, częste zaziębienia;
- nudności, mdłości, zawroty głowy;
- niemożliwość zrzucenia wagi.
Długotrwałe zakwaszenie może skutkować :
- nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą;
- osteoporozą, zmianami zwyrodnienieniowymi stawów;
- zaburzeniami snu i koncentracji;
- nadwagą i otyłością;
- ogólnym zmęczeniem, napięciami nerwowymi, depresją;
- częstymi infekcjami, zaparciami;
- łamliwością paznokci i włosów;
- szybkim starzeniem, zmarszczkami;
- bólami mięśni;
- rozwojem nowotworów,
- śmiercią np. przez denaturację białek ( tych które przewodzą O2 i CO2) w nieprawidłowym środowisku.
Jak zapobiec zakwaszeniu organizmu?
Groźne zachwiania harmonii powodowane są głównie nierozsądnym odżywianiem. To, co może pomóc Ci w powrocie do stanu równowagi.
- Duża ilość płynów – wypłukuj toksyny.
- Ogranicz kawę i herbatę, zastąp je ciepłą wodą z cytryną i imbirem oraz ziołami. Dla odważnych lub zdeterminowanych – pierwszą szklankę wody, tuż po obudzeniu, możecie wypić z odrobiną octu jabłkowego.
- Jedz mniej cukru, nabiału, glutenu, soli oraz przetworzonej żywności. Postaw na naturę. Spożywaj dużo zielonych warzyw – cholofil jest Twoim sprzymierzeńcem. Jedz też owoce.
- Uważaj na soję. Zwykle jest mocno modyfikowana.
- Wybieraj nierafinowane, roślinne tłuszcze.
- Unikaj stresu – kortyzol sprawia, że organizm zaczyna pracować w trybie wojny, na niej trudno o ład.
- Ruszaj się, ale nie przetrenowuj się – zbyt intensywne treningi powodują zakwasy, zbieranie się w nich kwasu mlekowego przez niedotlenienie mięśni.
- Dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
Produkty zakwaszające organizm, które warto wyeliminować:
- kawa,
- kakao
- sery żółte
- czarna herbata
- ryż biały
- białe pieczywo
Produkty alkalizujące, czyli bogate w sód, potas i wapń – wskazane podczas odkwaszania organizmu:
- warzywa
- owoce
- kasza jaglana
- woda
- herbatki ziołowe
- dziki ryż
- jarmuż
Musisz też pamiętać, że Twój organizm potrzebuje RÓWNOWAGI. Nie przesadź też w drugą stronę. Zbytnia alkalizacja doprowadza do przenikania wapnia z kości do krwi i tworzenia złogów wapniowych, szczególnie w nerkach, których praca będzie coraz gorsza. Uważaj na następujące objawy – zatwardzenie, częstomocz, suchość w ustach. To alarmy do ponownego sprawdzenia pH. Znajdź swój złoty środek.