Co to są katechiny ? Działanie, właściwości i występowanie!

Jednym z największych oczekiwań wobec produktów jest to by dawały nam młodość i zdrowie. Poszukiwany jest złoty środek, który uzupełni odpowiednią pielęgnację i aktywny tryb życia. Jednym z takich środków, które możemy stosować na co dzień są katechiny.

Katechiny to substancje chemiczne, które należą do polifenoli. Oznacza to, że są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami. Nie będziemy wykładać chemii, czy wnikać w tablicę Mendelejewa, po prostu powiemy Wam czemu są takie niezwykłe i gdzie po nie sięgnąć, gdy następnym razem udacie się do sklepu.

Czemu są takie niezwykłe – właściwości

Jak to z przeciwutleniaczami bywa – wykazują one działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Oznacza to iż dzięki nim opóźniamy procesy starzenia i wypłukujemy metale ciężkie z naszego organizmu. Badania przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat wykazują, iż częste spożywanie katechin obniża ryzyko zachorowań na choroby serca i naczyń krwionośnych. Zalecane są dla osób z problemami zakrzepicy, miażdżycy czy nadciśnieniem. Latem pochłaniają nadmiar promieniowania UV, a jesienią i zimą wzmacniają naszą odporność. Wszyscy cukrzycy powinni szczególnie zainteresować się poniższymi produktami, ponieważ to dzięki nim obniża się poziom glukozy i insuliny we krwi. Normują również wskaźnik HOMA, co zadowoli każdą osobę cierpiącą na insulinooporność.

Gdzie po nie sięgnąć?

Wbrew pozorom jest ich naprawdę sporo i wybór produktów, które dostarczą nam katechin jest szeroki. Często spożywamy jakiś produkt, nie zdając sobie sprawy z jego mocy.

Oto magiczna piątka produktów, które od dziś powinny znaleźć się w Twojej kuchni.

  • Zielona herbata – A najlepiej ekstrakt z Camelia Sinesis. Ten magiczny napar zawiera w swoim składzie aż 80% katechin. Dzięki temu zajmuje najwyższe, honorowe pierwsze miejsce na naszej liście.
  • Czekolada – Nie, to nie znaczy, że od dziś możemy jeść słodycze. Oznacza to, że wybór czekolady min 70% jest świetnym uzupełnieniem naszej diety, bowiem to w kakao znajdziemy 61mg katechin.
  • Bób – Katechiny znajdziemy przede wszystkim w żywności pochodzenia roślinnego. Na szczycie znajdziemy strączki: zarówno bób, soczewica czy fasola zawierają ok 45mg katechin w 100g produktu.
  • Wino – Dobra wiadomość dla wszystkich fanów czerwonego wina – tak, ono również zawiera antyoksydanty i kieliszek do obiadu jest świetnym rozwiązaniem by zachować młodość.
  • Jabłka i Maliny – Tu mamy remis – ok 40mg katchin w 100g produktu. Nie dość, że smaczne, z ogromną dawką witamin to i zapewniające nam zdrowie. Idealne połączenie.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest