Cukrzyca to najszybciej rozwijające się choroba, dotykająca ponad 550 milionów osób na całym świecie. Komplikacje związane z cukrzycą są coraz częstsze i bardziej zróżnicowane.
Styl życia oraz terapia żywieniowa są uważane za kluczowe elementy zapobiegania, a także leczenia cukrzycy. Żywienie powinno być przede wszystkim zaplanowane w taki sposób, by zminimalizować powikłania naczyniowe. Dodatkowo bardzo istotnym aspektem diety jest jej odpowiednia modyfikacja prowadząca do uzyskania prawidłowej masy ciała, ponieważ otyłość jest głównym czynnikiem prowadzącym do powstania cukrzycy.
Tym samym wyodrębniliśmy dla Was kilka zasad diety cukrzycowej, niezbędnych w terapii tego schorzenia:
1. Wybieraj produkty pełnoziarniste – powinny one stanowić przynajmniej połowę wszystkich zbóż zbożowych każdego dnia. Są to na przykład pieczywo pełnoziarniste, makarony, jęczmień, owies.
2. Nie pomijaj posiłków – według badań regularne spożywanie posiłków przynosi wiele korzyści w aspekcie odpowiedzi insulinowej.
3. Spożywaj tzw. Zdrowe tłuszcze – przykładowo są to oleje, które w temperaturze pokojowej mają postać płynną, a także orzechy, nasiona czy awokado. Generalnie ważnym jest, by składały się głównie z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
4. Wybieraj produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym (IG) – Im mniejszy indeks glikemiczny danego produktu spożywczego, tym wolniej zwiększa on poziom glukozy we krwi człowieka, czyli jest przyjazny diecie cukrzyka. Przykładowo warzywa, produkty pełnoziarniste, fasola i produkty bogate w błonnik posiadają zwykle niski indeks glikemiczny podczas gdy produkty przetworzone i słodycze znajdują się na szczycie tej skali.
5. Unikaj napojów zawierających jakiekolwiek kalorie – są to prawie zawsze węglowodany proste, dlatego koniecznie wybieraj wodę, herbatę czy kawę bez cukru zamiast wszelkich soków owocowych, które zwykle składają się w dużej części z cukru.