Niestety o każdej porze roku może nadarzyć się dolegliwość zapalenia gardła. Jednak największa ilość zachorowań przytrafia się jesienią i zimą. Dlatego radzimy zadbać o prawidłowe warunki, by nie dopuścić do rozwoju choroby. Najbardziej narażone są osoby z osłabionym układem odpornościowym, dzieci i dorośli, którzy przebywają w towarzystwie małoletnich. Warto zapoznać się szczegółowo ze wskazówkami, które pomogą chronić się przed kłopotliwą chorobą i pomóc ją również zwalczyć. Zważmy również na to,że wirusy przedostają się drogą kropelkową – w konsekwencji tego szybko można się zarazić. Wobec tego zróbmy wszystko, by do tego nie dopuścić!
Spis treści
Jak rozpoznać bakteryjne lub wirusowe zapalenie gardła?
Zapalenie gardła jest jedną z najczęstszych wizyt u lekarza rodzinnego. Zapalenie bakteryjne – wyróżnia się silnym bólem gardła i gorączką 38 C i więcej. Występuje powiększenie węzłów chłonnych, powstają białe naloty i ropa na migdałkach. Natomiast zapalenie wirusowe – objawia się bólem mięśni, katarem, kaszlem, chrypką, stanem podgorączkowym. Za zapalenie bakteryjne winne są paciorkowce, czyli wirusy odpowiedzialne na rozwijanie się wielu chorób.
Groźne powikłania!
Nieleczone – bakteryjne zapalenie gardła może doprowadzić do powikłań takich jak zapalenie płuc, zapalenie ucha środkowego, zapalenie opon rdzeniowo – mózgowych oraz innych. Dlatego często kończy się wizytą u lekarza i przepisanym antybiotykiem. Choroba powinna ustąpić w przeciągu 8 do 10 dni. Warto się również zaopatrzyć w tabletki do ssania i aerozole dostępne w aptekach.
Domowe sposoby leczenia gardła
Wskazane jest dopomóc sobie klasycznymi sposobami przy zapaleniu gardła. Przyroda zadbała o wiele cennych składników i leków naturalnych przyspieszających powrót do zdrowia.
1.Płukanki na łagodzenie bólu
Najlepsze na dolegliwości związane z gardłem są płukanki. Odkażają gardło, silnie nawilżają, łagodzą ból, swędzenie i drapanie. W internecie jest pełno alternatyw i środków, które można stosować. Wyróżniana jest soda oczyszczona, sól kuchenna, wszelkie herbatki i zioła, miód, ocet jabłkowy, olejek anyżowy i lawendowy, babka lancetowata.
2.Czosnek – naturalny antybiotyk
Produkt, który powinien gościć w każdym gospodarstwie domowym. Wzmacnia i działa moczopędnie. Nazywany przez wszystkich naturalnym antybiotykiem. Ze wszystkich roślin ma najwięcej fitoncydów odpowiedzialnych za zwalczanie bakterii. Allicyna, jedna z substancji czynnych świeżo startego czosnku, jest związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym i o charakterystycznym zapachu. Wyniki badań naukowych informują, że dzięki tej substancji, czosnek ma działanie silniejsze niż niektóre antybiotyki. Ponadto, posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Jedz jeden duży ząbek dziennie, dodając go do jedzenia lub, jeśli wolisz, sam, przegryzając go świeżą natką pietruszki lub kawałkiem imbiru. Lampka czerwonego wytrawnego wina może również częściowo zniwelować nieprzyjemny zapach.
3.Cebula
Jedno z najstarszych warzyw na świecie! Cebula równie jak czosnek posiada silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego wskazane jest jej zjadanie również po spożyciu antybiotyku.
4.Miód
Idealny na przeziębienia i stany zapalne.Doceniony nawet przez starożytnych Egipcjan. Miód jest bombą witaminową – w połączeniu z cytryną i herbatą malinową potrafi zdziałać cuda! Osłania i łagodzi dolegliwości. Zawiera duże wartości odżywcze co sprzyja również regeneracji. Surowy (nieprzetworzony) miód ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pomóc w leczeniu chorób układu oddechowego. Jako naturalny antybiotyk, może ukoić gardło i złagodzić obrzęki, a także wzmocnić odporność organizmu. Według badań, miód bezpośrednio wpływa na około 60 gatunków bakterii oraz niektóre gatunki grzybów i wirusów. Ma także właściwości przeciwutleniające dzięki szerokiej gamie związków, w tym fenolikom, peptydom, kwasom organicznym i enzymom.
5.Syropy
Domowe bądź kupne – Na rynku znajduje się wiele pozycji syropów sprzyjających szybszy powrót do zdrowia. Można zrobić je samemu np. z cebuli bądź czosnku.
6.Zioła o doskonałych właściwościach
Można je pić albo użyć w formie płukanki. Najlepsze zioła na ból gardła:
- Szałwia – w liściach zawiera ilości olejku eterycznego, taninę, flawonoidy, witaminy A,C i witaminy z grupy B. Poprawia wygląd ciału i sprzyja dobremu samopoczuciu. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie i zwalcza stres.
- Tymianek – wspomaga pracę układu oddechowego i pokarmowego. Łagodzi stany zapalne, działa rozkurczowo i wykrztuśnie.
- Rumianek – jedna z najbardziej cenionych roślin leczniczych. Znajduje się w niej wiele cennych wartości takich jak witamina C, flawonoidy, sole mineralne i wiele innych. Przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
- Rzepik – wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi. Zawiera flawonoidy oraz wiele ważnych mikroelementów. Hamuje rozwój flory bakteryjnej, ułatwia trawienie, łagodzi objawy refluksu.
7.Rosół
Spożywanie bulionu kostnego skutecznie nawadnia organizm i wspomaga system odpornościowy. Wywar mięsno-warzywny jest bogaty w składniki odżywcze, jest lekkostrawny, a zarazem aromatyczny i smaczny. Taka zupa zawiera niezbędne minerały w postaciach, które organizm łatwo przyswaja, w tym wapń, magnez i fosfor.Badania naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Nebrasce wykazały, że aminokwasy, które powstały podczas gotowania bulionu z drobiu, są w stanie zmniejszyć stan zapalny w układzie oddechowym.
8.Witamina C
Witamina C pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego i zwiększa liczbę białych krwinek. Badania także wykazują, że witamina C skraca czas trwania chorobowych objawów dróg oddechowych. Gdy tylko pojawią się oznaki bólu gardła, zażyj 1000 miligramów witaminy C i wzbogać swoją dietę o grejpfruty, kiwi, truskawki, pomarańcze, jarmuż i cytrynę. Jeśli spożywanie pokarmów stałych jest bolesne i nieprzyjemne, spróbuj zamiast tego zrobić smoothie.
9.Cynamon
Cynamon pomaga udrożnić drogi oddechowe i złagodzić ból gardła. Dodaj po jednej łyżeczce sproszkowanego cynamonu i czarnego mielonego pieprzu do szklanki ciepłej wody. Możesz również dodać odrobinę kardamonu lub imbiru. Odcedź roztwór i płucz nim gardło od dwóch do trzech razy dziennie. Inną opcją jest zmieszanie kilku kropli oleju cynamonowego z jedną łyżeczką organicznego miodu. Taki syrop zażywaj dwa razy dziennie.
10. Ciepły okład
Złagodzi ból gardła, zrobiony z 2-3 ugotowanych w łupinkach ziemniaków, które po zgnieceniu widelcem, lekkim ostudzeniu należy zawinąć w lnianą ściereczkę i obłożyć gardło, owijając dodatkowo ręcznikiem. Taki okład trzyma się na szyi aż do wystygnięcia ziemniaków.
11. Nawilżone powietrze
Odpowiednia wilgotność powietrza wpływa nie tylko na komfort psychiczny człowieka, ale również może pomóc przy bólu gardła. Należy często wietrzyć pomieszczenie w którym się przebywa (otworzyć okno na 15-20 minut) lub kupić odpowiedni nawilżacz powietrza.
Niwelować, zamiast leczyć!
Pamiętajmy, że zapalenie gardła jest powszechną chorobą i może spotkać każdego. Warto zadbać o siebie i swoich bliskich w okresach najbardziej narażonych na zachorowanie. Radzimy wzmacniać układ odpornościowy poprzez:
- spożywanie dużych ilości warzyw i owoców
- dbanie o ruch na świeżym powietrzu
- angażowanie się w aktywność fizyczną
- ubieranie się odpowiednio do pogody.
Ból gardła przy przełykaniu
Ból gardła przy przełykaniu to objaw przy zakażeniach górnych dróg oddechowych. W większości przypadków infekcji towarzyszy pieczenie, suchość w gardle i drapanie. Domowe sposoby na ból gardła przy przełykaniu przynoszą ulgę, a są nimi: płukanie gardła roztworem soli, płukanie gardła wodą utlenioną (należy zmieszać wodę utlenioną z przegotowaną wodą lub rozpuścić specjalne pastylki wody utlenionej w wodzie), inhalacje parą wodną z dodatkiem np. olejku eukaliptusowego, picie dużej ilości napojów.