To pozornie banalna, ale wyjątkowo dokuczliwa i bolesna przypadłość. Jak w każdym przypadku, lepiej zapobiegać niż leczyć. Warto działać najszybciej, jak to możliwe – gdy tylko poczujemy charakterystyczne uczucie pieczenia i dyskomfortu w kąciku ust.
Problem zajadów najczęściej dotyka osoby, których odporność jest obniżona, te nieestetyczne zmiany często pojawiają się w wyniku niedoborów pokarmowych (brak witamin B2, C, a także żelaza), jako efekt niekontrolowanego odchudzania, stresu, przemęczenia a czasem nawet po „zarwanej” nocy.
Nawet jeśli nie mamy dostępu do preparatów aptecznych nie powinniśmy zwlekać, tylko przystąpić do leczenia za pomocą sprawdzonych, domowych sposobów
–okłady z aloesu/żyworódki pierzastej – kawałek przeciętego liścia rośliny (w przypadku żyworódki należy uprzednio zdjąć cienką, przezroczystą błonkę) przyłożyć do bolesnego miejsca, można też nasączyć wacik świeżo wyciśniętym sokiem i przykładać do chorobowo zmienionego kącika ust. Taka czynność zapobiegnie namnażaniu się bakterii i ukoi ból. Warto zaznaczyć, że właściwości lecznicze mają okazy liczące przynajmniej rok
–miód – ten słód zaaplikowany bezpośrednio na zajad zadziała przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przyspieszy proces gojenia. Aby jednak działanie lecznicze zafunkcjonowało, musimy wykorzystać naturalny miód, najlepiej taki zakupiony u sprawdzonego dostawcy lub bezpośrednio w pasiece, ewentualnie w sklepie z żywnością ekologiczną. Syntetyczne produkty z supermarketów niestety nie zagwarantują spektakularnego rezultatu. Dla lepszego efektu miód można połączyć z niewielką ilością tranu
–naturalne tłuszcze – ulgę w bólu może przynieść też smarowanie zajadów nierafinowanym olejem kokosowym, z pestek winogron, masłem osełkowym lub oliwą z oliwek. Dzięki temu problematyczne miejsce zostanie natłuszczone i intensywnie nawilżone
–lód – pomocne jest też okładanie kącika ust kostką lodu, lecz ta strategia ma sens na samym początku – gdy pojawiają się pierwsze symptomy (dyskomfort, pieczenie)
–zielony, świeży ogórek – aby pozbyć się bólu i nawilżyć skórę wystarczy kilkakrotnie w ciągu dnia przecierać miejsce dotknięte zajadem plastrem świeżego ogórka
–drożdże spożywcze – niewielką ilość drożdży należy rozpuścić w ciepłej, przegotowanej wodzie i taką papkę (stanowiącą bogactwo witaminy B2) rozsmarować w kąciku ust przyjmowanie witamin z grupy B zarówno w naturalnej postaci, jak i w formie suplementacji wspomoże kurację zajadów „od wewnątrz”
–olejek lawendowy lub z drzewa herbacianego – kilka kropli tych cennych olejków przyspieszy gojenie zajadów i zapobiegnie nieprzyjemnym doznaniom bólowym dzięki działaniu antyseptycznemu, przeciwbólowemu oraz antybakteryjnemu
Nie należy zapominać o odpowiedniej diecie, która wspomoże kurację i zapobiegnie nawrotom omawianej dolegliwości w przyszłości. Poleca się spożywanie dużej ilości warzyw (świeżych oraz w postaci zup-kremów i domowych koktajli, a w szczególności dodawanie czosnku do potraw (można go też stosować miejscowo, przykładając przekrojony ząbek do chorobowo zmienionego miejsca). Na czas leczenia należy odstawić kawę i słodycze (sprzyjają namnażaniu się grzybów i bakterii w organizmie). Wskazana jest także abstynencja alkoholowa.