Brokuł – właściwości, jak gotować, z czym łączyć?

Brokuły to jedne z najpożywniejszych i najzdrowszych warzyw. Dzięki swoim właściwościom, które pomagają spalić tłuszcz są idealne dla osób pracujących nad swoją sylwetką.

Wartości odżywcze

Brokuły to idealny oręż każdej diety poprzez dużą zawartość błonnika pokarmowego (2,6 g na porcję). Błonnik pomaga wypełnić żołądek dzięki czemu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu. Jedna porcja brokułów (100 g) zawiera jedynie 34 kalorie zatem jest wspaniałą przekąską pomiędzy posiłkami.

Warzywo to ma w sobie mało kalorii, nie zwiera również tłuszczu ani cholesterolu. Posiada za to dobre dla organizmu substancje: witaminę C, K i potas oraz wapń. Witamina C pomaga przyswajać żelazo, które odpowiedzialne jest za odporność. Witamina K zapobiega powstawaniu zakrzepów. Wapń wspomaga kości, a potas odpowiada za ciśnienie krwi . Kwas foliowy i witamina B6, również zawarte w brokule zapobiegają zawałom serca i udarom mózgu. Brokuł jest również źródłem sulforafanu – enzymu, który działa antyrakowo i antybakteryjnie.

Oprócz tego, że są zdrowe brokuły są również bardzo smaczne

Można je wykorzystać w zupach, zapiekankach oraz koktajlach. Brokuły świetnie smakują w towarzystwie jajek, pomidorów, jako składnik sałatek lub zapiekanek. Możliwości jest wiele, a sposób przyrządzenia zależy tak naprawdę od indywidualnych upodobań.
Najwięcej korzyści otrzymamy jedząc to warzywo regularnie, minimum 2 do 3 razy w tygodniu w porcjach o wielkości od 100 do 250 gram.

Kupując brokuły, należy wybierać te, o jednolitym kolorze. Brokuły powinny być zapakowane w woreczek bez dostępu powietrza. Wtedy mogą być przechowywane w lodówce ok. 10 dni. Jednak ze względu na witaminę C, która szybko się wytrąca najlepiej zjeść je w ciągu 3-4 dni od zakupu. Aby brokuł zachował jak najwięcej wartości odżywczych najlepiej jeść go na surowo. Sprawdzi się on jako składnik surówek lub koktajli. Jeśli ma być gotowany, nie należy ich rozgotowywać, ze względu na jego wartości odżywcze. Brokuły najlepiej gotować na parze maksymalnie przez 3-4 minuty lub gotować w wodzie od 2-5 minut, tak by były lekko chrupiące. Warzywo to można również smażyć. Należy jednak pamiętać aby robić to w niskich temperaturach i stosunkowo krótko, maksymalnie do 3 minut. Przygotowane w ten sposób, zachowują niemal 2/3 cennych minerałów.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest