Odchudzanie z kefirem – dlaczego warto go pić?

Kefir to sfermentowany napój mleczny. Zawiera wiele gatunków bakterii znanych ze swoich probiotycznych właściwości. Przyczyniają się one do znaczącej poprawy trawienia i równowagi mikroflory jelitowej. Pomimo tego, iż jogurt jest bardziej popularnym produktem mlecznym zawierającym bakterie, posiada on jedynie jeden lub dwa szczepy. Kefir za to posiada ich aż 10 lub więcej. Zdrowe jelita tworzą środowisko sprzyjające utracie masy ciała.

Właściwości odżywcze

Bardzo istotnym faktem, szczególnie dla osób nie tolerujących laktozy (których niestety jest coraz więcej), jest to iż kefir nie zawiera laktozy w ilościach mogących wywołać objawy nietolerancji. Co więcej zawiera on bakterie kwasu mlekowego, które przetwarzają laktozę w kwas mlekowy.

Istnieją również kefiry stworzone z mleka kokosowego, owczego, koziego, a nawet wielbłądziego. Ponadto ma działanie wzmacniające układ odpornościowy, który często zostaje mocno nadwyrężony podczas odchudzania.

Inne problemy pojawiające się podczas diety redukcyjnej to zwykle: zaparcia, osłabiony organizm, słabe kości (łamliwość, dotyczy szczególnie osób starszych), wydzielanie się wielu toksyn ze spalanej tkanki tłuszczowej. Wszystkie te aspekty można złagodzić, a nawet całkowicie wyeliminować dzięki regularnemu spożywaniu kefiru. Ma on działanie immunostymulujące, oczyszczające, wzmacniające kości, a przede wszystkim wspomagające procesy trawienne. Dodatkowo obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu we krwi.

Jedna szklanka kefiru to jedynie 100 kcal, a zapewnia aż 20 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, który również sprzyja odchudzaniu. Zaobserwowano, że im więcej w organizmie człowieka jest wapnia tym więcej tłuszczu jest spalanego niż magazynowanego.

Podsumowując spożycie kefiru przynosi liczne korzyści, niezwykle istotne szczególnie w procesie odchudzania. Oczywiście odchudzające działanie kefiru nie oznacza, iż można go spożywać w nieograniczonych ilościach. Podstawowa zasada zdrowego odżywiania mówi „wszystko z umiarem”.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest