Słód jęczmienny – czym jest? Właściwości i działanie

Jęczmień to jedno z najstarszych oraz najważniejszych zbóż na święcie. Należy do roślin nasiennych, jednoliściennych. Obecnie, zboże zajmuje piąte miejsce, co do wielkości upraw na świecie. Okres wegetacji rośliny wynosi 90 dni, co umożliwia uprawianie jej w chłodnym klimacie. Jęczmień posiada wiele gatunków. Najczęściej uprawianą odmianą w Polsce, jest jęczmień zwyczajny. Występuje on w dwóch postaciach – ozimej oraz jarej. W Polsce jest głównie uprawiany ten drugi, ze względu na niską mrozoodporność odmiany ozimej. Jęczmień ozimy należy wysiewać we wrześniu, natomiast jary w drugiej połowie marca. Roślina dorasta do metra wysokości i, co ciekawe, odmiana ozima jest wyższa od jarej. Rosja króluje pod względem ilości upraw jęczmienia zwyczajnego. Według historyków, najstarsze uprawy znajdowały się w okolicach Bliskiego Wschodu, a ich czas występowania, jest wskazywany na VII tysiąclecie przed naszą erą.

Głównym zastosowanie jęczmienia jest produkcja surowca – słodu jęczmiennego oraz kasz. Jęczmień nadaje się również do produkcji pasz. Innym przemysłowym zastosowaniem jęczmienia jest produkcja irlandzkiej oraz szkockiej whisky.

Właściwości jęczmienia

Pieczywo wykonane z jęczmienia jest ciężkie i mączyste, ponieważ nie zawiera dużych ilości glutenu. Najczęściej jest on stosowany jako dodatek. Samo zboże, pozytywnie wpływa na żołądek, jelita, trzustkę oraz śledzionę. Posiada niemal wszystkie witaminy, z wyjątkiem D, którą organizm potrafi sam zsyntetyzować, niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Można wśród nich wyróżnić witaminę PP, która odpowiada na prawidłowy metabolizm substancji odżywczych, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, hamuje toksyczne działanie substancji, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan skóry i paznokci oraz pozytywnie wpływa na układ nerwowy i stan psychiczny.

Zboże posiada również witaminę E, zwaną potocznie witaminą młodości, która działa przeciwutleniająco, a dzięki temu, spowalnia starzenie. Dodatkowo, jak wszystkie zboża, posiada duże ilości błonnika, które zapobiegają wchłanianiu szkodliwych substancji, regulują poziom apetytu oraz działają jak szczotka, która usuwa resztki produktów przemiany materii z jelit. Oprócz witamin i błonnika, znajdziemy w jęczmieniu mikro i makroelementy, jak magnez, potas, selen czy fosfor, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Czym jest słód jęczmienny?

Słód to wysuszone, skiełkowane ziarna zbóż, które są surowcem do produkcji whisky lub piwa. Znajduje także zastosowanie w branży piekarskiej. Słód jęczmienny jest dodatkiem do pieczywa, ponieważ w procesie jego powstawania, drożdże potrzebują cukrów prostych. Produkt ma również zastosowanie w produkcji słodyczy, głównie do słodzenia czekolady i innych wyrobów, a także do w procesie wytwarzania słodkich mas.
Sam proces produkcji, nazywany „słodowaniem”, polega na namoczeniu oczyszczonych ziaren w wodzie, a następnie utrzymaniu ich wilgotności przez określony czas. Moczenie trwa najczęściej od trzech do czterech dni i jego celem, jest wywołanie początkowych etapów kiełkowania. Dzięki temu, uruchomiane zostają odpowiednie enzymy, które zapoczątkowują ciąg reakcji, prowadzących do zwiększania ilości prostych cukrów oraz aminokwasów w ziarnach. W odpowiednim momencie, cały proces jest zatrzymywany przez suszenie, a uzyskane tą metodą ziarno, może posłużyć jako baza fermentacji alkoholowej lub substancja słodząca.

Właściwości słodu jęczmiennego

Słód jęczmienny posiada wszystkie właściwości pierwotnego ziarna – jęczmienia. Ze względu na wyższą zawartość węglowodanów prostych, powinny go unikać osoby przebywające na diecie, a także ze względu na pewną zawartość glutenu – osoby z celiakią. Słód jęczmienny ma pozytywne działanie na kobiety karmiące piersią – prowadzi do zwiększonego poziomu hormonu prolaktyny, a dzięki temu zwiększa laktację. Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych, poleca się go osobom osłabionym. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika, wpływa pozytywnie na zaparcia, kolki oraz wzdęcia.

Słód jęczmienny – gdzie kupić?

Słód jęczmienny należy do produktów niskoprzetworzonych. Sam proces produkcji jest prosty, a dzięki temu, produkt jest zdrowy. Można go nabyć w internetowych oraz stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, a także na portalach aukcyjnych.

Ocen ten wpis

Related Posts

  1. Mnie słód jęczmienny kojarzył się zawsze z piwem, ale po porodzie kolejne jego zastosowanie mnie zaskoczyło. Miałam sporo gorszych dni w karmieniu piersią i położna poleciła mi picie lactosan mama, na poprawę sytuacji. A tam w składzie poza owocem kopru i melisą jest właśnie jęczmienny beta-glukan i ekstrakt ze słodu jęczmiennego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *