Spis treści
Przepis na tortownicę o śr. 21 cm – 10 porcji ciasta
- ½ szklanki orzechów laskowych (70 g)
- ½ szklanki migdałów (70 g)
- ¾ szklanki orzechów arachidowych (85 g)
- ½ szklanki suszonych daktyli (70 g)
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 150 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 2 łyżeczki agar-agar
- 4 łyżki nasion chia (40 g)
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ laski wanilii
- ¾ tabliczki gorzkiej czekolady (70 g)
- 1 średni granat (masa nasion: 120 g)
Spód: daktyle przepłukujemy wrzątkiem na sitku, a następnie moczymy je przez 30 min w gorącej wodzie. W międzyczasie orzechy i migdały blendujemy w blenderze na gładką masę, następnie dodajemy daktyle i także blendujemy do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt mało kleista dodajemy 2-3 łyżki wody. Tortownice o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie uzyskaną masą orzechowo-daktylową. Wkładamy do lodówki. Jeśli masy jest za dużo możemy z resztek uformować bakaliowe kuleczki i również schować na jakiś czas do lodówki.
Ptasie mleczko: wymieszane mleczko kokosowe przelewamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy dodając syrop klonowy i nasiona wanilii. W międzyczasie rozpuszczamy agar-agar w mleku migdałowym i kiedy mleczko kokosowe się zagrzeje dodajemy do garnka rozpuszczony agar. Ciągle mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Kiedy masa trochę przestygnie i powoli zaczyna żelować dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na przygotowany uprzednio orzechowy spód.
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy rozpuszczoną czekoladą zżelowaną masę chia. Posypujemy granatem. Wstawiamy do lodówki na ok. 1h.
Wartość odżywcza 1 kawałka:
- Energia: 294 kcal
- Białko: 6,7 g
- Tłuszcz: 23 g
- Węglowodany: 17,6 g
- Błonnik: 4,5 g
Ciekawostki:
- Migdały to dobre źródło witamin, wapnia, magnezu, miedzi czy cynku
- Orzechy laskowe są bogatym źródłem: witaminy E, witamin z gr. B, wapnia, żelaza, magnezu i cynku a także dostarczają organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Syrop klonowy jest produktem wegańskim, zawiera dużo przeciwutleniaczy, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, jest produktem naturalnym i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków