Śniadaniowe placuszki z bananami

Nie masz pomysłu na poranny posiłek?
Znudziły Ci się kanapki i masz ochotę na coś nowego?
Mamy dla Ciebie szybki i prosty przepis na pyszne śniadanie 🙂

 

Składniki (ok. 8-9 sztuk, 2 porcje):

  • 90 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii*
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 duży banan lub 2 mniejsze

*niekoniecznie, ale m.in. to nadaje ładny, złoty kolor plackom

Wykonanie:

Banany kroimy na plasterki.

W misce miksujemy wszystkie składniki – jogurt, jajko, olej, cukier, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy na gładką masę.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1-1,5 łyżki ciasta na jeden placek.

Smażymy ok. 3-4 minut na jednej stronie, do ich wyrośnięcia i zarumienienia (w połowie smażenia pierwszej strony placka zatapiamy plasterki bananów).

Przewracamy na drugą stronę i smażymy trochę krócej (2-3 minuty)

*Przed kolejną partią czyścimy patelnię np. gąbką lub papierowym ręcznikiem, aby placuszki nie przywierały.

Wykładamy na talerze, dajemy jogurt, plasterki bananów, sos czekoladowy oraz wiórki kokosowe i wszystko razem obsypujemy cukrem pudrem.

Dopełnieniem tego śniadania będzie kubek gorącej kawy, bądź pysznego kakao. 
Zobacz również przepis na doskonałe kakao…

SMACZNEGO i udanego poranka 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest