Panna cotta fit

Składniki:

  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • cytryna – 1 szt.
  • laska wanilii – 1 szt.
  • żelatyna – 2 łyżki
  • syrop klonowy
  • sól

Mus malinowy:

  • maliny
  • syrop klonowy
  • sok z cytryny

ricetta panna cotta senza colla di pesce 1 640x431

Przygotowanie:

  1. Żelatynę należy zalać odrobiną ciepłej wody. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, nasiona z laski wanilii, startą skórkę z cytryny, syrop klonowy i sól. Całość gotujemy dodając żelatynę. Tak powstałą masę pozostawiamy na 10 minut.
  2. Po ostygnięciu masę przelewamy przez sitko do przygotowanych wcześniej foremek. Po całkowitym ostygnięciu deser wkładamy do lodówki.
  3. Gdy masa się zetnie do dużej miski wlewamy wrzątek i zanurzamy w nim delikatnie foremki z deserem. Następnie przykrywamy foremkę talerzem i energicznie odwracamy.
  4. Do garnuszka wsypujemy maliny, syrop klonowy oraz odrobinę soku z cytryny. Całość miksujemy oraz podgrzewamy na wolnym ogniu. Po wystygnięciu panna cottę podajemy z musem.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest