Spis treści
Składniki:
- mleczko kokosowe – 1 puszka
- cytryna – 1 szt.
- laska wanilii – 1 szt.
- żelatyna – 2 łyżki
- syrop klonowy
- sól
Mus malinowy:
- maliny
- syrop klonowy
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Żelatynę należy zalać odrobiną ciepłej wody. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, nasiona z laski wanilii, startą skórkę z cytryny, syrop klonowy i sól. Całość gotujemy dodając żelatynę. Tak powstałą masę pozostawiamy na 10 minut.
- Po ostygnięciu masę przelewamy przez sitko do przygotowanych wcześniej foremek. Po całkowitym ostygnięciu deser wkładamy do lodówki.
- Gdy masa się zetnie do dużej miski wlewamy wrzątek i zanurzamy w nim delikatnie foremki z deserem. Następnie przykrywamy foremkę talerzem i energicznie odwracamy.
- Do garnuszka wsypujemy maliny, syrop klonowy oraz odrobinę soku z cytryny. Całość miksujemy oraz podgrzewamy na wolnym ogniu. Po wystygnięciu panna cottę podajemy z musem.