Prosty przepis na niskokaloryczny deser z udziałem STEWII. Porcja tej przyjemności to tylko 160 kcal, kiedy porcja standardowego Tiramisu ma 200 kcal więcej. Myślisz co to jest 200 kcal, zobacz co musisz robić i jak długo, by spalić ten nadbagaż…(link)
Składniki:
- 4 jajka
- 250g serka mascarpone
- 400g miękkich, mrożonych owoców (maliny, jagody, borówki)
- 3 łyżki STEWII w proszku
- szczypta soli
- 40 ml likieru (Cassis lub Grenadiny)
- paczka biszkoptów (najlepiej okrągłych)
- do dekoracji świeże owoce lub prażone migdały
I. Zamrożone owoce wrzuć do rondelka i dodaj 1 łyżkę STEWII oraz likier; gotuj aż owoce puszczą soki.
Owoce odcedź na sitku i zostaw do ostudzenia. Sok w owoców przyda się później!! Nie wylewaj go!!
II. Oddziel białka od żółtek.
Żółtka ubijaj z 2 łyżkami STEWII przez ok. 5-6 minut.
W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
Do żółtek dodawaj serek mascarpone wolno miksując.
Na koniec dodaj białka, mieszając łyżką z góry do dołu, by napowietrzyć całą masę.
III. Biszkopty zamocz w soku z owoców i ułóż na dnie szklanej miseczki.
Następnie posyp odrobiną owoców, potem warstwa kremu i znowu biszkopty, owoce, krem.
IV. Włóż do lodówki na 4 godziny.
Na wierzch możesz ułożyć świeże owoce, bądź uprażone płatki migdałów.
Idealny deser na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie, bądź lampce białego wina.
SMACZNEGO !!!
Dowiedz się czym jest stewia i dlaczego warto jej używać zamiast cukru. (link)