Owocowe tiramisu warte tylko 160 kcal

Prosty przepis na niskokaloryczny deser z udziałem STEWII. Porcja tej przyjemności to tylko 160 kcal, kiedy porcja standardowego Tiramisu ma 200 kcal więcej. Myślisz co to jest 200 kcal, zobacz co musisz robić i jak długo, by spalić ten nadbagaż…(link)
Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g serka mascarpone
  • 400g miękkich, mrożonych owoców (maliny, jagody, borówki)
  • 3 łyżki STEWII w proszku
  • szczypta soli
  • 40 ml likieru (Cassis lub Grenadiny)
  • paczka biszkoptów (najlepiej okrągłych)
  • do dekoracji świeże owoce lub prażone migdały

 

 I.    Zamrożone owoce wrzuć do rondelka i dodaj 1 łyżkę STEWII oraz likier; gotuj aż owoce puszczą soki.
Owoce odcedź na sitku i zostaw do ostudzenia. Sok w owoców przyda się później!! Nie wylewaj go!!

II.   Oddziel białka od żółtek.
Żółtka ubijaj z 2 łyżkami STEWII przez ok. 5-6 minut.
W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
Do żółtek dodawaj serek mascarpone wolno miksując.
Na koniec dodaj białka, mieszając łyżką z góry do dołu, by napowietrzyć całą masę.

III. Biszkopty zamocz w soku z owoców i ułóż na dnie szklanej miseczki.
Następnie posyp odrobiną owoców, potem warstwa kremu i znowu biszkopty, owoce, krem.

IV.  Włóż do lodówki na 4 godziny.

Na wierzch możesz ułożyć świeże owoce, bądź uprażone płatki migdałów.

 

Idealny deser na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie, bądź lampce białego wina.

 

SMACZNEGO !!!

 

Dowiedz się czym jest stewia i dlaczego warto jej używać zamiast cukru. (link)

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest