Temperatura za oknem coraz niższa, dzień coraz krótszy, a słońce coraz rzadziej wynurza się zza chmur. Jesienna aura nie wpływa pozytywnie na nasz nastrój i samopoczucie. Najchętniej nie wychodziłoby się spod ciepłej kołdry, ale jakoś trzeba stawić czoła rzeczywistości. Październikowo listopadowy nastrój działa na obniżenie naszej odporności, a stąd już krótka droga do złapania infekcji…
Może, że nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale za to mamy wpływ na poprawę naszego nastroju i odporności.
Jak ? Trzy proste słowa: ruch, dieta, odpoczynek.
Spis treści
Pora na Twój RUCH :
Jesienią nasz organizm produkuje mniej serotoniny tzw. hormonu „szczęścia”. Na szczęście możemy aktywować nasz organizm do produkcji „wewnętrznego szczęścia” poprzez aktywność fizyczną.
Mimo, że pogoda nie zawsze zachęca do ćwiczeń na świeżym powietrzu, może warto pomyśleć o odwiedzeniu najbliższej siłowni. Zajęcia w grupie, przy muzyce pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie, a towarzystwo innych osób dbających o siebie będzie mobilizowało nas samych do dalszego wysiłku.
Nie lubisz siłowni? Już kilka przysiadów, podskoków, pompek wykonanych w domu sprawi, że poczujesz się lepiej.
Może niecodziennie mamy piękną złotą polską jesień, ale kiedy słońce wychodzi za chmur i promienie nadają światu barw, warto wyjść z naszych czterech ścian pooddychać świeżym powietrzem, spacerując alejkami pełnych złotych liści. Taki spacer jest również formą aktywności, a słońce wywołuje uśmiech na twarzy nawet największego ponuraka.
Zdrowie na talerzu:
By zwiększyć swoją odporność nie musisz biec do apteki po tysiące tabletek, w których nie wiadomo co się znajduje. Możesz „wrzucić” witaminy na talerz. O tej porze roku szczególnie zadbajmy o odpowiednią ilość witaminy C, A oraz B. Nie zapominajmy również o mikroelementach: cynku, selenie i żelazie.
Jesienią, częściej niż w innych porach roku, wpisz do swojego jadłospisu ryby i orzechy, są one źródłem kwasów omega 3 i kwasu foliowego , który pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Orzechy wybieraj jako przekąski, czy dodatki do sałatek- o tej porze roku są znacznie tańsze.
Witaminy z grupy B znajdziemy głównie w mięsie i zielonych warzywach, witamina C ukrywa się w surowych owocach i warzywach, a „A” w marchewkach, maśle i wątróbce.
Pamiętaj, że jesz oczami – zwróć uwagę, by na twoim talerzu było kolorowo, a co za tym idzie zdrowo.
Czas na relaks:
Dbajmy o to byśmy byli wypoczęci i zrelaksowani . Jeśli jesteśmy zmęczeni łatwiej „złapiemy” jakiegoś wirusa. Postarajmy się o odpowiednią ilość snu, spotkajmy się ze znajomymi, bądź po prostu pozwólmy sobie na wieczór z ulubionym serialem, czy książką.
Jesień wcale nie musi być szara i smutna.