Coraz więcej rodzimych roślin i owoców jest doceniana ze względu na swoje lecznicze właściwości. W przypadku powszechnie znanej jarzębiny najbardziej doceniane są zawarte w niej witamina C, kwasy organiczne oraz antocyjany.
Spis treści
Leczenie jakich chorób wspomaga czerwona jarzębina?
Czerwona jarzębina jest wykorzystywana przede wszystkim do leczenia chorób nerek i wątroby, gdyż wywar z niej wykazuje działanie przeciwzapalne. W przypadku czerwonej jarzębiny należy pamiętać, że surowe owoce nie są przeznaczone do jedzenia, tylko konieczne jest wykonanie przetworów.
Jarzębina jadalna może być przeznaczona do wysuszenia, a następnie stosowana w postaci zmielonych lub sproszkowanych owoców w ilości 1 łyżeczki 2 razy dziennie na bóle nerek i wątroby. Z kolei dla wzmocnienia serca zalecane jest picie wywaru z owoców jarzębiny 3 razy dziennie po pół szklanki. Wywar uzyskuje się poprzez gotowanie suszonych owoców(2 łyżki suszonych owoców jarzębiny) w wodzie(około 200ml) przez pół godziny.
Wykorzystanie jarzębiny w medycynie ludowej
Medycyna ludowa już od dawna wykorzystywała właściwości jarzębiny czerwonej przy leczeniu chorych płuc, wątroby i nerek. Zastosowanie naparu z jarzębiny działa:
- przeciwzapalnie,
- moczopędnie,
- przeczyszczająco.
Dzięki takim możliwościom napar z jarzębiny znalazł zastosowanie przy takich schorzeniach jak stany zapalne nerek, kamica nerkowa, zaburzenia krążenia i trawienia. Rozległe zastosowanie posiada także nalewka z jarzębiny, która jest wykorzystywana przy leczeniu nieżytu jelit, biegunek lub w chorobach pęcherzyka żółciowego, co jest możliwe dzięki sporej zawartości karotenu(dwa razy więcej niż marchewka).
Jak wykonać nalewkę jarzębinową?
Do wykonania nalewki z jarzębiny konieczne są takie składniki jak:
- 30 dag owoców jarzębiny,
- 3 łyżki cukru,
- 100 ml spirytusu 96 % oraz brandy,
- 0,8 l wódki,
- Około 10 rodzynek i 3–4 suszone daktyle.
Do wykonania nalewki konieczne jest umycie owoców i usunięcie szypułek. Następnie trzeba dodać cukier, połowę wódki i spirytus. Dopiero po 4 tygodniach pozostawienia tej mieszanki w cieple należy zlać alkohol oraz zalać owoce resztą wódki i odstawić na kolejny tydzień. Po tygodniu kolejnym krokiem jest przecedzenie owoców i powstałego alkoholu oraz połączenie go z wcześniej zlanym alkoholem i brandy. Po następnym tygodniu należy przefiltrować nalewkę oraz rozlać do butelek i zostawić na pół roku w zimnie. Oczywiście można także skorzystać z innych przepisów, gdyż pomysłów na nalewkę z jarzębin jest sporo.
Kiedy zbierać jarzębinę na nalewkę?
Jarzębina z przeznaczeniem na nalewkę powinna być zbierana po pierwszych przymrozkach(koniec października), kiedy jest intensywnie czerwona. Wystarczające jest jednak, gdy zebrana jarzębina trafi na noc do zamrażarki, gdyż mają lepszy smak, bo pozbywają się charakterystycznej goryczki(ale tracą swoje właściwości). Należy jednak pamiętać, że surowe owoce jarzębiny mogą być przyczyną zatrucia z uwagi na kwas parasorbinowy, który pojawia się podczas suszenia jarzębiny. Jarzębina zawiera w sobie tak pożyteczne związki jak:
- terpeny,
- flawonoidy,
- izokwercytyna,
- kwas ursolowy i witaminy(duża zawartość witaminy C) i minerały(jak żelazo, wapń, jod, magnez i potas).
Jak przygotować suszoną jarzębinę?
Jarzębina po zebraniu, gdy jeszcze nie było przymrozków powinna trafić na kilka dni do zamrażarki. Dopiero przemrożony owoc powinien zostać zblanszowany, osuszony i suszony w suszarce do owoców i warzyw(lub na kaloryferze). Suszona jarzębina znajduje zastosowanie do nalewek, deserów czy napojów.
Właściwości nalewki z jarzębiny?
Nalewka z tego owocu zapewnia przede wszystkim rozgrzanie w zimowe wieczory oraz poprawę trawienia. Jarzębina ma wspaniały wpływ na błony śluzowe oraz układ pokarmowy, a nalewka może być stosowana nawet w przypadku przewlekłych biegunek. Jarzębina jest stosowana także w takich schorzeniach jak:
- zaburzenia hormonalne,
- ostre krwawienie (menstruacyjne, krwawienie z nosa),
- regulacja cyklu menstruacyjnego,
- niepłodność,
- leczenie torbieli,
- usuwanie piasku z nerek,
- choroby reumatyczne i dna moczanowa,
- leczenie przeziębień,
- leczenie anemii.