Muchomor sromotnikowy jest jednym z tych grzybów, którego przypadkowe spożycie może skończyć się tragicznie. Śmiertelność wśród osób zatrutych, dochodzi bowiem aż do 50%, a grzyb jest bardzo pospolity.
Spis treści
Dlaczego muchomor sromotnikowy jest tak niebezpieczny?
Muchomory sromotnikowe zawierają w sobie toksyczną substancję zwaną amanityną, po której spożyciu dochodzi do uszkodzenia narządów miąższowych w naszym organizmie (większość przypadków śmiertelnych ma związek z uszkodzeniem wątroby).
Jak rozpoznać zatrucie muchomorem sromotnikowym?
Biegunka, wymioty, silne bóle brzucha – to najczęściej pojawiające się objawy zatrucia. Takie objawy pojawiają się od 8 do 12 godzin po zjedzeniu muchomora. Leczenie powinno się rozpocząć jak najszybciej, zbyt wolne działanie w tym przypadku może znacznie podnieść ryzyko śmierci. Na przestrzeni lat, udział zatruć tym okazem na tle ogólnej liczby zatruć pokarmowej, na szczęście spada, ma to związek z większą edukacją społeczeństwa.
Jak leczone są zatrucia?
Podstawą jest szybkie pozbycie się toksyn z organizmu. Następnie, blokowane jest dalsze wnikanie toksyn do komórek wątroby. W leczeniu wykorzystuje się dializę w celu podtrzymania funkcji wątroby, a w niektórych przypadkach, może być niezbędny przeszczep tego organu.
Jak wygląda muchomor sromotnikowy?
Najlepiej oczywiście rozpoznać muchomora sromotnikowego przed jego konsumpcją. Kapelusz tego grzyba jest płaski lub delikatnie zagłębiony przyśrodkowo. Jest on koloru białego lub delikatnie zielonkawego, czasem żółtawy. Poniżej kapelusza możemy zaobserwować charakterystyczny kołnierzyk, a koniec trzonu jest otoczony pochewką.
Muchomor sromotnikowy a kania
Sromotnik jest najczęściej mylony z kanią. Możemy ją odróżnić od muchomora po kapeluszu, który u kani ma delikatną wypukłość przy środku kapelusza, oraz jest pokryty charakterystycznymi, brązowymi plamkami. Kolejna różnica dotyczy blaszek grzyba: u kani są one beżowe, natomiast u sromotnika są białe. Kania charakteryzuje się też bulwą wyrastającą z ziemi (u sromotnika jest ona u nasady). Grzyby te możemy również odróżnić na podstawie zapachu- zapach kani możemy scharakteryzować jako leśny, grzybowy, natomiast zapach sromotnika jest mdły i lekko słodkawy. Jeśli nie jesteś pewien, lepiej uważaj przy swoich zbiorach lub skonsultuj je ze specjalistą.
Występowanie muchomora sromotnikowego
Grzyb ten występuje głównie na terenie Europy i Ameryki Północnej, ale możemy go też spotkać w Azji, Ameryce Środkowej i Południowej, a także w Australii. Najbardziej pospolity jest jednak w środkowej Europie.
Występuje głównie w lasach liściastych i mieszanych. Najczęściej rośnie pod dębami, pojedynczo lub w grupach, ale możemy go też spotkać pod innymi drzewami.