Kotlety mielone czyli szybki przepis na tradycyjny obiad!

Dodano:15.06.2019 05:06
Aktualizowano:30.05.2019 09:54
Udostępnij

Składniki:

  • 1 mała bułka
  • woda do namoczenia bułki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula starta na tartce
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • do podsmażenia – olej

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na około 15 minut
  2. Do garnka wkładamy zmielone mięso, startą lub pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, sól i pieprz, oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy
  3. Jeśli mięso przywiera do ręki należy je podlać wodą, dokładnie mieszamy. Im dłużej będziemy wyrabiać masę tym kotlety będą smaczniejsze
  4. Z tak uformowanego ciasta wyrabiamy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej na patelni
  5. Smażymy z każdej strony, a na sam koniec odkładamy do piekarnika na około 15 minut. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia w oleju, a kotlety w środku zachowają miękkość

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Naleśniki – pomysł na smaczne śniadanie

18 października 2021

Są smaczne, łatwe do przygotowania i uniwersalne. Można jeść je i na słodko, i na słono. Najlepiej smakują smażone tuż przed podaniem. Przygotuj je w weekend i zafunduj sobie ucztę smaków. Czas na pyszne śniadanie z naleśnikami w roli głównej. Jak pr...więcej

Ciasta z owocami w roli głównej

13 września 2021

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje! Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości? Prócz walorów smakowych, owoce są...więcej

5 pomysłów na zdrową przekąskę

26 marca 2021

Wiosna powinna nas zachęcić do większej dbałości o zdrowie. Warto pomyśleć o diecie i większej aktywności fizycznej, by odzyskać kondycję i witalność po zimie. Bierzmy pod uwagę nie tylko zmiany w obrębie głównych posiłków. Przeanalizujmy, po jakie p...więcej

Kimchi czym jest? Właściwości i wykorzystanie

20 czerwca 2020

Odwiedzając Koreę z pewnością nie ominie nas degustacja tradycyjnego dania tego regionu – kimchi. Potrawa jest kluczowym składnikiem pozostałych koreańskich posiłków. Uchodzi także za jedno z pięciu najzdrowszy dań świata. Cały proces gotowania kimch...więcej