Spis treści
Składniki:
- 1 mała bułka
- woda do namoczenia bułki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula starta na tartce
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- około 1/4 szklanki zimnej wody
- bułka tarta do obtoczenia
- do podsmażenia – olej
Przygotowanie:
- Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na około 15 minut
- Do garnka wkładamy zmielone mięso, startą lub pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, sól i pieprz, oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy
- Jeśli mięso przywiera do ręki należy je podlać wodą, dokładnie mieszamy. Im dłużej będziemy wyrabiać masę tym kotlety będą smaczniejsze
- Z tak uformowanego ciasta wyrabiamy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej na patelni
- Smażymy z każdej strony, a na sam koniec odkładamy do piekarnika na około 15 minut. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia w oleju, a kotlety w środku zachowają miękkość