Kotlety mielone czyli szybki przepis na tradycyjny obiad!

Składniki:

  • 1 mała bułka
  • woda do namoczenia bułki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula starta na tartce
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • do podsmażenia – olej

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na około 15 minut
  2. Do garnka wkładamy zmielone mięso, startą lub pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, sól i pieprz, oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy
  3. Jeśli mięso przywiera do ręki należy je podlać wodą, dokładnie mieszamy. Im dłużej będziemy wyrabiać masę tym kotlety będą smaczniejsze
  4. Z tak uformowanego ciasta wyrabiamy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej na patelni
  5. Smażymy z każdej strony, a na sam koniec odkładamy do piekarnika na około 15 minut. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia w oleju, a kotlety w środku zachowają miękkość

sposoby na kotlety mielone 344257

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest