Dieta antycellulitowa na czym polega? Zasady i efekty!

Kto nie chciałby pozbyć się cellulitu? Istnieje wiele sposobów walki z tym problemem od zabiegów w salonach kosmetycznych po specjalistyczne preparaty. Wszystko to jest kosztowne i czasochłonne. Nie uzyskamy również satysfakcjonującego efektu bez bezpośredniego wpływu na nasz metabolizm dzięki odpowiedniej diecie.

Cellulit – dlaczego się pojawia?

Dużym problemem w walce z cellulitem jest brak świadomości skąd i dlaczego się pojawia. Jedną z przyczyn są zmian hormonalne oraz metaboliczne, które następują po okresie dojrzewania. Kiedy dołożymy do tego nieprawidłową dietę nasz organizm zacznie odkładać tłuszcze na zapas. Tłuszcze gromadzone są w komórkach (tzw. adipocyty), które z kolei skupiają się w warstwie podskórnej tworząc charakterystyczne grudki. Pomiędzy nimi puste przestrzenie zaczyna wypełniać woda oraz produkty przemiany materii. Powiększające się adipocyty uciskają naczynia krwionośne i limfatyczne, a gromadząca się woda tworzy obrzęk – wszystko to pogarsza krążenie w naczyniach przy jednoczesnym pogorszeniu metabolizmu komórek skóry (mają ograniczony dostęp tlenu oraz problemy z usunięciem toksyn). Z czasem zmiany te są widoczne w postaci dobrze znanej skórki pomarańczowej.

Do rozrastania i utrzymania się cellulitu przyczynia się przede wszystkim brak ruch. Ćwiczenia sprzyjają poprawie krążenia krwi i limfy w naczyniach oraz – jak powszechnie wiadomo – przyczyniają się do spalania zbędnych kilogramów. Ich brak skutkuje odkładaniem się każdego grama pożywienia, który nie został zużyty na podtrzymanie funkcji życiowych. Bez aktywności fizycznej spada także wydolność naszego serca a co za tym idzie pojawiają się problemy z krążeniem.

No i wreszcie dieta. Pożywienie a w zasadzie jego skład oraz nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na odkładanie się tkanki tłuszczowej. Poniżej prezentujemy kilka zasad czego się wystrzegać, a co należy robić aby zredukować cellulit.

Złe jedzenie i złe nawyki

Numerem jeden, który utrudnia nam pozbycie się cellulitu a tym samym przyczynia się do jego powstawania jest brak regularnego spożywania posiłków. Najczęściej jemy wtedy, kiedy znajdziemy na to czas, zapychając żołądek gotowymi produktami aby nie tracić czasu. Często także zdarza nam się objadać się w porach nocnych przed pójściem spać.

Kolejnym grzechem jest brak stałego uzupełniania płynów w związku z czym woda gromadzi się w organizmie. Do zatrzymania tego życiodajnego składnika w naszym ciele przyczynia się również nadużywanie soli oraz spożywanie słonych potraw. Także ostre przyprawy mogą stać za nieprawidłową dystrybucją płynów w naszym organizmie. I wreszcie przyczyną pojawiania się cellulitu jest samo pożywienie. Produktami które skutecznie dbają o odkładanie warstwy tłuszczu w naszym ciele to przede wszystkim potrawy tłuste oraz bogate w cukry (słodycze), które zostają przekształcone w tłuszcz i odłożone „na później”. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że jednym z największych przyjaciół cellulitu są fast foody oraz spożywanie nadmiernej ilości alkoholu czy palenie papierosów.

Dieta antycellulitowa jadłospis – co jeść i kiedy?

Najważniejsza zasada to: jeść regularnie. Małe porcje lekkiego jedzenia co 3 godziny powinny być dostarczone 4-5 razy dziennie. Taki rozkład zapobiega pojawianiu się napadów głodu oraz reguluje metabolizm. Nasz organizm jest stale „najedzony” i może zająć się trawieniem otrzymanych składników. Powinny one zawierać dużo witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dobrym wyborem będą ryby, orzechy, oliwa z oliwek bogate w kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9.

Zdecydowanie należy zadbać, aby w codziennym jadłospisie znalazły się wszelkiego rodzaju warzywa oraz owoce. Sięgajmy szczególnie po te pojawiające się sezonowo – zawsze dobrze jest zjeść porcję świeżych warzyw i owoców a przy tym dostarczają cennych składników. Wskazane są truskawki, jeżyny, maliny, porzeczki, jagody i pomarańcze. Także powinniśmy spożywać wiśnie, czereśnie, arbuzy. Przez cały rok natomiast, możemy sięgać po jabłka, które zawierają dużo pektyn oraz błonnika wspomagającego trawienie. Cytrusy również będą mile widziane podczas takiej diety – uważajmy jednak na grejpfruty podczas przyjmowania leków, bowiem mogą one wchodzić z nimi w interakcje! Ważne będą rónież banany jako niezastąpione źródło energii.

Z warzyw dobrze jest sięgać po pomidory, marchew, ziemniaki, paprykę czy sałatę. Nie zapominajmy także o koperku, szpinaku, selerze czy pietruszce. Okazuje się, że niezawodne podczas walki z cellulitem są buraki oraz brokuły. Szparagi oraz fasola też będą dobrą bronią.

Bezwzględnie należy przyjmować co najmniej dwa litry wody dziennie, dzięki czemu nie będzie ona zatrzymywana w organizmie. Sięgnijmy również po zieloną herbatę, która przyspiesza metabolizm, ale pamiętajmy o prawidłowym jej przyrządzaniu. Zielonej herbaty nie wolno zalewać wrzącą wodą a taka, która ma temperaturę ok. 80 stopni. Jeśli nie możemy obyć się bez kubka porannej kawy z cukrem, warto rozważyć zastąpienie go ksylitolem lub miodem. Chociaż powinniśmy również zrezygnować z tej przyjemności jeśli chcemy skutecznie zwalczyć cellulit. Nie zapominajmy o pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz pełnoziarnistych makaronach. Niezbędne będą również jajka – jedno z najcenniejszych odżywczych źródeł . Możemy także śmiało sięgnąć po chude sery czy jogurty.

Jak widać lista produktów zalecanych podczas diety antycellulitowej jest całkiem spora. Każda osoba pragnąca pozbyć się skórki pomarańczowej może więc dostosować dietę do własnych potrzeb oraz indywidualnych preferencji. Zaznaczmy jeszcze, że ważna jest znajomość naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego – jeśli będziemy trzymać się tych wytycznych nasz cel z pewnością zostanie osiągnięty.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest