Kasza jaglana z piernikowym puree z dyni

Składniki:

  • szklanka mleka krowiego 2% tłuszczu (230 g)
  • 3,5 łyżki kaszy jaglanej (35 g)
  • ½ szklanki puree z dyni (200 g dyni)
  • 1 łyżeczka pestek dyni (5 g)
  • 1 orzech włoski (5 g)
  • ½ łyżeczki ksylitolu
  • ½ łyżeczki masła orzechowego (5 g)
  • Łyżeczka korzenia macy

Puree dyniowe: dynie myjemy, kroimy, wydrążamy pestki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. do miękkości (w zależności od wielkości dyni 30-60 min). Miękką dynie blendujemy na gładkie puree z dodatkiem 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika). Puree dobrze jest przygotować dzień wcześniej.

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, następnie dodajemy do mleka i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie większość wody. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy puree dyniowe, masło orzechowe oraz ksylitom. Dokładnie mieszamy. Kiedy kasza odrobinę przestygnie dodajemy łyżeczkę korzenia macy, mieszamy. Posypujemy posiekanymi pestkami oraz orzechem. Spożywamy po przyrządzeniu.

Wartość odżywcza w przygotowanej porcji:
Energia: 360 kcal + 14,5 kcal = 374,5 kcal
Białko: 15,1 g + 0,5 g = 15,6 g
Tłuszcz: 13,7 g + 0,03 g =13,73 g
Węglowodany: 51,7 g + 3 g = 54,7 g
Błonnik: 6,9 g + 0,02 g = 6,92

Ciekawostki:

  • propozycja ta świetnie nadaje się na jesienne śniadanie dzięki przyprawom korzennym, które mają działanie rozgrzewające. Ponadto jesień to sezon przeziębień i grypy, a kasza jaglana świetnie ściąga śluz oraz toksyny z organizmu. Podana propozycja zapewni energię na cały dzień. Jest źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów oraz wielu składników mineralnych i witamin.
  • zalecana dla osób na diecie redukującej masę ciała oraz na kuracji oczyszczającej.
  • orzechy włoskie świetnie wpływają na pracę mózgu, zawierają kwas elagowy, który ma działanie immunostymulujące oraz są dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu.
  • dynia jest niskokaloryczna, a przy okazji zawiera dużo witamin i składników mineralnych, m.in. beta-karoten, witaminę C, selen, cynk i miedź
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest