Smak domowej białej kiełbasy nie ma sobie równych! Podana na wielkanocny stół, z musztardą, chrzanem albo jako dodatek do żurku na pewno zachwyci Twoich bliskich. Chciałbyś spróbować przygotować ją samodzielnie? Śmiało! Z naszymi wskazówkami przyrządzenie białej kiełbasy będzie naprawdę łatwe.
Spis treści
Zanim zabierzesz się za przygotowanie białej kiełbasy – kilka rad dla początkujących
Tradycyjną białą kiełbasę możesz przygotować w dwóch wersjach – parzonej i surowej. Jaka jest między nimi różnica?
Biała kiełbasa surowa, po przygotowaniu, wieszana jest w chłodnym miejscu na specjalnym kiju do wysuszenia. Kiedy będzie gotowa, należy zjeść ją w ciągu dwóch dni albo zamrozić.
Kiełbasa biała parzona po przygotowaniu wymaga parzenia we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut. Taką kiełbasę możesz przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni – nie nadaje się ona jednak do mrożenia.
Akcesoria potrzebne do przygotowania białej kiełbasy
Do przygotowania kiełbasy białej, poza mięsem i przyprawami, potrzebujesz także kilku akcesoriów. Przyda Ci się ostry nóż, maszynka do mięsa i spora miska do mieszania kiełbasianej masy. Jeśli chcesz przyrządzić białą kiełbasę parzoną, przygotuj też duży garnek (świetnie sprawdzą się np. garnki Florina.pl).
Koniecznie zaopatrz się także w jelita wieprzowe lub baranie. Jelit wieprzowych użyjesz do przygotowania grubszej, tradycyjnej białej kiełbasy. Cienkie (baranie) ułatwią Ci z kolei przyrządzenie kiełbasek przypominających wyglądem frankfurterki.
Jak zrobić białą kiełbasę w tradycyjnej wersji?
Do przygotowania białej kiełbasy potrzebujesz:
- mięsa wieprzowego (lub wieprzowego i wołowiny);
- 6-7 ząbków czosnku;
- 1/2 szklanki wody;
- przyprawy (czosnek, sól, pieprz, majeranek).
Najlepsza kiełbasa biała powstaje z połączenia dwóch typów mięsa – chudego i tłustego w proporcji 1/3 mięsa chudego (szynka wieprzowa, wołowina) i 2/3 tłustszego (np. łopatka, podgardle, boczek).
Mięso zmiel w maszynce, połącz z przyprawami i kilkoma łyżkami wody. Wyrabiaj masę, dodając porcjami zimną wodę. Ostatecznie masa powinna być kleista i zwarta.
Odstaw masę na ok. 2 godziny, a w tym czasie wymocz jelita. Najpierw włóż je do wody na ok. 20 minut, a potem zmień ją na czystą i mocz jelita jeszcze ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie na maszynkę do mielenia mięsa nasuń końcówkę do kiełbasy. Nałóż odciśnięte jelito i nabijaj je masą kiełbasianą.
Przygotowaną kiełbasę powieś w przewiewnym miejscu albo sparz we wrzątku.
Kiełbasa biała na wielkanocnym stole – jak i z czym ją podawać?
Wielkanocny żurek z kawałkami białej kiełbasy to niejedyny sposób na wykorzystanie własnoręcznie przygotowanego specjału! Domową białą kiełbasę możesz też podać w inny sposób.
Najłatwiej ugotować ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Podawaj z musztardą, chrzanem lub ćwikłą.
Inny sposób podania to biała kiełbasa pieczona. Przyda Ci się dobra patelnia oraz pojemne naczynia żaroodporne – warto od razu przygotować większą porcję! Kiełbasę lekko podsmaż, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.
Nie chcesz obsmażać kiełbasy? Natrzyj ją solą, pieprzem i czosnkiem. Posyp majerankiem albo tymiankiem, posmaruj oliwą i zapiekaj w temperaturze 200°C przez 40 minut. W ten sposób możesz upiec zarówno surową kiełbasę, jak i parzoną.
Niecodzienne pomysły na białą kiełbasę
Domowa biała kiełbasa jako składnik pysznej sałatki? Jak najbardziej! Ugotuj ją i pokrój w plasterki. Dodaj jajka, paprykę, pomidorki koktajlowe, garść roszponki, a całość udekoruj majonezem.
Dorosłym zaproponuj białą kiełbasę w piwie. Ugotuj ją i ostudź. W tym czasie pokrój cebulę, pieczarki i paprykę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj kiełbasę i podsmażaj. Wrzuć warzywa i pieczarki, dodaj majeranek, sól, słodką paprykę i smaż jeszcze kilka minut. Zalej całość jasnym piwem i duś na małej mocy palnika, aż piwo całkiem się ulotni.
Biała kiełbasa to przysmak, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W tym roku wypróbuj nasz przepis i ciesz się najlepszą, domową, wersją tego smakołyku! Nikt przecież nie przygotuje go lepiej niż Ty!
autor zdjęcia: JacZia
Artykuł sponsorowany.