Istnieją diety drakońskie, które wymagają od nas wielu wyrzeczeń i niestety bywa, że kończą się ogólnym osłabieniem i pogorszonym samopoczuciem, a w najgorszym wypadku stanami zapalnymi w organizmie, które mogą prowadzić do groźniejszych powikłań. Na szczęście są też diety, które wnoszą coś dobrego w nasze życie – pomagają, zamiast szkodzić i wspierają pracę całego organizmu. Dziś przedstawimy wam dwie książki, które opisują takie właśnie, korzystne dla nas diety. Sprawdźcie je i oceńcie, którą z opisanych w nich diet warto wprowadzić w swoje codzienne życie!
Spis treści
Katarzyna Kozłowska Dieta odkwaszająca
Ogólne osłabienie, permanentne zmęczenie i senność, rozdrażnienie, bóle głowy, spadek nastroju, dolegliwości trawienne i kłopoty ze snem – czy wiesz, że wszystkie te objawy mogą zniknąć, jeśli zmienisz sposób odżywiania? Świadczyć one mogą o zakwaszeniu organizmu, czyli zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej, która – odpowiednio wywazona – utrzymuje organizm na stabilnym poziomie. Chcesz poprawić funkcje organizmu i polepszyć jakość swojego życia? Zanim pójdziesz do lekarza z prośbą o tabletki, poznaj cudowny lek, który kryje się w twojej lodówce i w tym, co jesz na co dzień. Wypróbuj dietę odkwaszającą, dzięki której twój organizm znów wskoczy na dobre tory. Katarzyna Kozłowska w swojej publikacji Dieta odkwaszająca wyjaśnia, które produkty działają odkwaszająco, a które kwasotwórczo, podpowiada, jak komponować posiłki, aby zachować równowagę organizmu i opowiada, czym w ogóle jest zakwaszenie. W publikacji znajdziecie też zasady zdrowego żywienia i proporcje składników odżywczych, oraz oczywiście fantastyczne, zdrowe przepisy, które są tak smaczne, że z pewnością staną się ulubionymi posiłkami w waszym codziennym menu! A żeby nie być gołosłownymi, pokazujemy kilka naszych faworytów:
Agata Lewandowska Dieta wzmacniająca odporność
O odporności organizmu myślimy zazwyczaj jedynie wtedy, gdy zachorujemy. Tymczasem autorka książki Dieta wzmacniająca odporność wyjaśnia, że wspomnianą wytrzymałość należy budować cały czas i nie tylko w okresie zimowym. Dlatego proponuje nam doskonałe przepisy, które wzmocnią organizm i sprawią, że będzie on funkcjonował prawidłowo, bez chorób i infekcji. Odpowiednia dieta zapobiegnie stanom zapalnym, stresowi oksydacyjnemu, poprawi funkcjonowanie jelit i pomoże zachować zdrowie, młodość oraz… urodę! Z tej książki dowiecie się, jak wzmacniać organizm przez cały rok, co jeść, by zapobiegać spadkom odporności, a nawet jak się odżywiać w trakcie choroby! Przepis na syrop z czarnego bzu lub cebuli, specjalny napar korzenny i smoothie z buraczków to genialne mikstury, które z powodzeniem zastąpią kosztowne leki na przeziębienie! Oprócz tego w książce znajdziecie też świetną, mini encyklopedię wszystkich ważnych witamin i pierwiastków wraz z opisem ich działania na nasz organizm oraz szereg doskonałych i smacznych przepisów, za które wasz organizm z pewnością będzie wam wdzięczny!