Tatarak – właściwości oraz wykorzystywanie

Picie ziół to jedna z najczęściej stosowanych kuracji, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obok melisy i mięty dosyć popularną rośliną, wykorzystywaną do przygotowywania tego typu naparu jest tatarak. Składnik ten zawiera minerały niezbędne do leczenia różnego rodzaju chorób. Czym cechuje się tatarak i jakie daje korzyści?

Tatarak – cechy i pochodzenie

Pierwotnym terenem uprawy tataraku była Azja. Później roślina ta stała się popularna w Europie. Oficjalna nazwa tej rośliny to tatarak zwyczajny. Tatarak rośnie w pobliżu rzek i jezior oraz tam, gdzie panuje wilgotność. Okres kwitnienia przypada w porze wiosennej. Jeśli chodzi o cechy fizyczne, to tatarak posiada faliste liście oraz lekko czerwoną łodygę. Ponadto kłącze tataraku jest rozgałęzione i walcowate. Wyróżniamy dwa rodzaje rośliny różniące się typem kłącza: tatarak o kłączu okorowanym oraz kłączu nieokorowanym. Ten pierwszy wariant ma nieco jaśniejszą barwę. Tatarak o kłączu nieokorowanym z reguły posiada większe właściwości lecznicze oraz ma ciemniejszy kolor. Tatarak możemy suszyć w suszarniach naturalnych.

Tatarak – właściwości

Ze względu na obecność w kłączu tataraku wielu minerałów, roślina ta jest wykorzystywana do leczenia różnych schorzeń. Tatarak zwyczajny zawiera takie składniki jak olejek eteryczny, witaminę C oraz kwasy organiczne. Obecnie roślina ta jest używana w celu leczenia takich dolegliwości jak:

  • Zapalenie skóry głowy oraz łupież
  • Choroby jelit i wzdęcia
  • Zapalenie pęcherza moczowego lub nerek
  • Stres lub problemy z zasypianiem
  • Grzybica i zakażenia bakteryjne
  • Nadmiar cholesterolu w organizmie i miażdżyca

Jak widzimy tatarak działa korzystnie na układ pokarmowy, wydalniczy i krążenia. Dodatkowo pomaga w walce z bakteriami i wirusami oraz łagodzi stany zapalne skóry. Wobec tego picie ziół na bazie tataraku wspomaga działanie całego organizmu.

Tatarak – jakie jeszcze ma zastosowanie?

Oprócz lecznictwa tatarak jest stosowany również w kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Roślina ta jest wykorzystywana jako płukanka do włosów, jamy ustnej i gardła. Dodatkowo tatarak stosuje się do produkcji perfum. Składnik ten jest również używany jako środek aromatyzujący do alkoholi i słodyczy.

Tatarak – jak używać?

Jeśli chodzi o taką roślinę jak tatarak, to można ją stosować na wiele sposobów. Jedną z popularniejszych form jest napar. W celu przygotowania wywaru na bazie tataraku, do wrzącej wody należy wsypać 2 łyżki kłączy. Tak powstały preparat odstawić do parzenia na około 60 minut. Możemy również zrobić nalewkę z tataraku, którą wykonuje się poprzez zmieszanie spirytusu z korzeniem rośliny i letnią wodą. Tak przygotowaną mieszankę należy przechowywać przez około miesiąc czasu w szczelnie zamkniętym opakowaniu w nienasłonecznionym miejscu. Tatarak jest stosowany do użytku zewnętrznego w celu płukania włosów lub gojenia ran. Aby wykona
okłady z tataraku, zioła należy zalać letnią wodą i podgrzać. Na bazie tej rośliny można przygotować kąpiel. Do wrzącej wody wrzucamy liście tataraku, którą następnie wlewamy do wanny.

Tatarak – przeciwwskazania

Zanim zdecydujemy się na kurację za pomocą takiej rośliny jak tatarak, powinniśmy zapoznać się z pewnymi regułami i zaleceniami. Dla bezpieczeństwa zarówno wywar jak i kąpiel z tataraku nie zaleca się kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. Rośliny tej powinny również unikać osoby nadwrażliwe na jej działanie.

Tatarak zwyczajny pochodzi z Azji i rośnie na podmokłych terenach. Roślina ta znana jest głównie z grubych, rozgałęzionych kłączy, które zawierają minerały takie jak kwasy organiczne oraz olejek eteryczny. Z tego względu tatarak stosuje się do leczenia różnych chorób. Jeśli masz problemy z jelitami, pęcherzem moczowym, bezsennością i niepokojem lub zapaleniem skóry, zastosuj kurację ziołową na bazie tataraku. Wówczas towarzyszące Ci dolegliwości znikną jak noc!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest