Szczupak – właściwości zdrowotne oraz wykorzystanie w kuchni

Szczupak to wyjątkowo smaczna i bardzo chętnie jadana ryba – jej mięso jest białe, delikatne i sprężyste. Ale poza walorami smakowymi wyróżnia szczupaka również szereg cennych właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie szczupaka i jak wykorzystać go w kuchni. Sprawdź nasze pomysły i inspiracje.

Szczupak

Szczupak to słodkowodna ryba drapieżna z rodziny szczupakowatych. Występuje we wszystkich rodzajach wód śródlądowych. Ryba może osiągnąć do 1,5 metra długości, przy czym średnia jego długość to 0,5 metra. Okres ochronny szczupaka rozpoczyna się 1 stycznia i trwa do 30 kwietnia, co związane jest ściśle z tarłem. Kalendarz brań ryb podaje natomiast informacje, kiedy najlepiej zabrać się za wędkowanie. Jeśli więc chcesz złowić szczupaka, to chwyć za wędkę latem – to pora największego żerowania szczupaka. Pamiętaj jednak, że wyznaczony został limit jego połowów – w ciągu doby wędkarz może złowić w jednym akwenie co najwyżej dwie sztuki. Przepisy podają również określoną wielkość ochronną – w przypadku szczupaka to 50 cm.

Szczupak – wartości odżywcze

Szczupak to źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jego spożywanie dostarczy nam jodu, witaminy PP, kwasów omega-3 oraz witaminy D, ryba zawiera ponadto selen i magnez. Mięso szczupaka jest przy tym niskokaloryczne (to zaledwie 96 kcal w 100 gramach!) i zawiera niewielką ilość tłuszczu (około 1 gram na 100 gramów). Pamiętaj jednak, że ostateczna wartość kaloryczna zależy nie tylko od wielkości porcji, ale również od rodzaju obróbki cieplnej (smażenie na tłuszczu z pewnością znacznie ją podniesie) i wszelkich dodatków użytych do przyrządzenia dania.

Szczupak na talerzu

Szczupak ma białe, chude i niezwykle delikatne mięso. Jego smak jest natomiast bardzo łagodny, co czyni go rybą dość uniwersalną. Zwróć jednak uwagę, żeby w trakcie przyrządzania szczupaka nie przesadzić z ilością przypraw, zwłaszcza tych o bardzo intensywnym aromacie – przez przypadek możesz bowiem zatracić pierwotny smak ryby. Zwykle aby podkreślić jej walory smakowe wystarczą sól i pieprz, ewentualnie dodatek cytryny czy świeżych ziół.

Szczupaka, jak każdą inną rybę, najlepiej jadać na świeżo – mięso zachowuje wtedy najwięcej wartości odżywczych, ale nie pozostaje to bez wpływu również na jego smak. Metodą bezpiecznego przechowywania jest natomiast mrożenie. Świeżą rybę musisz najpierw dokładnie oczyścić, a następnie dobrze osolić. Pamiętaj, żeby obróbka cieplna nie trwała zbyt długo, bo wysoka temperatura może wpłynąć na utratę jędrności mięsa i smaku.

Szczupak – pomysły i inspiracje

Pomysły na przygotowanie szczupaka ogranicza tylko twoja kulinarna wyobraźnia. Ta wyśmienita ryba smakuje bowiem niemal w każdej postaci: szczupak w śmietanie, szczupak faszerowany, duszony i grillowany – na co tylko masz ochotę! Świetnie komponuje się również z galaretą jako zimna przystawka – w takiej formie cieszy zresztą nie tylko zmysł smaku, bo jest również niezwykłą i apetyczną ozdobą stołu. Również tradycyjnie smażony w mące i jajku to prawdziwa rozkosz dla zmysłów – zwłaszcza jeśli szczupaka wrzucasz na patelnię prosto z wędki.
Ale możesz pokusić się również o przyrządzenie ryby w piekarniku – nie ma wątpliwości, że zachwyci cię pieczony szczupak. Przepis znajdziesz poniżej.

Szczupak pieczony

Składniki:

  • szczupak
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Rybę wypatrosz i dokładnie umyj.
2. Natrzyj szczupaka solą i posyp pieprzem.
3. Do wnętrza ryby włóż pół cytryny pokrojonej na mniejsze kawałki, gałązkę natki pietruszki, czosnek i łyżkę masła.
4. Rybę umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, a resztą masła posmaruj wierzch ryby. Obłóż całość kawałkami cytryny.
5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Smacznego!

Szczupak to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Jej walory smakowe są znane od bardzo dawna – szczupak królował przecież już na staropolskich stołach. Z pewnością warto więc urozmaicić swoje menu daniami na bazie tego delikatnego i pysznego mięsa.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest