Szczaw jest to zioło znane na całym świcie. Istnieje wiele odmian rośliny, w zależności od miejsca oraz sposobu uprawy występuje między innymi szczaw polny, szczaw kędzierzawy czy szczaw zwyczajny. Ten ostatni najczęściej jest uprawiany w Polsce i jest przeznaczony do spożycia.
Szczaw jest znany także jako dok szpinakowy, ponieważ jego liście z wyglądu są bardzo zbliżone do liści szpinaku. Jak dokładnie wygląda szczaw? Charakteryzuje się szerokimi liśćmi, gdy roślina zakwita pojawiają się fioletowe bądź czerwone kwiaty. Do spożycia nadają się jednak liście, które w smaku są ostre i cierpkie.
Spis treści
Szczaw – właściwości zdrowotne
Szczaw zawiera sporo błonnika, a przy tym jest mało kaloryczny oraz wolny od tłuszczów. Dlatego spokojnie można go jeść będąc na diecie. Zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów, takich jak: witamina A, witamina C, witamina B-6, żelazo, magnez, potas i wapń. Ma również wiele korzystnych związków organicznych jak kwas polifenolowe, flawonoidy i antocyjany.
Zobacz, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą jedzenie szczawiu:
- błonnik pokarmowy sprawia, że roślina ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Redukuje stany zapalne, biegunkę, wzdęcia i skurcze, a także inne problemy żołądkowo-jelitowe. Dodatkowo błonnik przyczynia się do zmniejszenia cholesterolu, a nawet do jego całkowitego zniwelowania. W ten sposób chroni organizm przed miażdżycą i wspomaga pracę serca.
- występujący w nim potas przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Dlatego odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Wpływa to na zniwelowanie stresu związanego z układem sercowo-naczyniowym, rozluźniając naczynia krwionośne i tętnice.
- przeciwutleniacze w szczawiu są skuteczne w wyszukiwaniu wolnych rodników w organizmie. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia nowotworów.
- witamina A ma zdrowotny wpływ na poprawę wzroku. Chroni przed redukcją zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Dania z dodatkiem szczawiu są dedykowane w tym przypadku szczególnie osobom starszym, ponieważ witamina ma A poprawić zdrowie oczu i zapobiegać degradacji związanej z wiekiem
- szczaw jest bogaty w żelazo, które jest odpowiedzialne za wytwarzanie krwinek czerwonych oraz zapobiega anemii. Dostarczanie odpowiedniej ilości żelaza ma wpływ na podnoszenie poziomu tlenu w organizmie. A to przyspiesza wzrost włosów oraz zwiększa poziom energii, niezbędnej szczególnie osobom aktywnym fizycznie.
- zupy na bazie szczawiu są idealnym daniem na przeziębienie czy grypę. Dzięki spożywaniu szczawiu, który zawiera witaminę C, organizm jest bardziej odporny i nie jest narażony na infekcje. Witamina C stymuluje układ odpornościowy i zwiększa liczbę białych krwinek.
Zastosowanie szczawiu
Najczęściej jest on wykorzystywany w kuchni. Najbardziej popularną potrawą jest zupa szczawiowa, jednak zioło można dodać do sałatek, drugich dań, a nawet do herbat czy naparów. Najlepiej szczaw dodawać w okresie wiosennym, gdy jest sezon na roślinę. Wtedy mamy większą pewność, że jest ona świeża.
Szczaw – zdrowy, ale z umiarem
Mimo to, że szczaw ma wiele cennych składników i zdecydowanie nie powinno go zabraknąć w zdrowej diecie, nie należy przesadzać z jego spożywaniem. Jest to spowodowane kwasem szczawiowym, którego jest dość sporo w roślinie. Mała porcja nie zagraża zdrowiu, jednak często spożywanie sprawia, że kwas staje się trujący. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w roślinie szczawiany odkładają się w drogach moczowych. Może to prowadzić do kamicy nerkowej. Lekarze i dietetycy nie zalecają spożywania jednocześnie innych produktów, które w swoim składzie mają również kwas szczawiowy tj. rabarbar, botwina i liście szpinaku.