Suszone daktyle – właściwości, wykorzystanie oraz kalorie

Suszone daktyle zawierają wiele składników odżywczych. Zawierają cukry proste, które są źródłem energii, dlatego bardzo często owoce te stosowane są przez sportowców. Mogą być wykorzystane jako dodatek do ciast lub przekąska, będą odpowiednim składnikiem dla osób odżywiających się zdrowo.

Suszone daktyle-jakie są ich właściwości?

Daktyle są źródłem cukrów prostych, dlatego wzmacniają energię, co jest szczególnie ważne u osób uprawiających sport. Mimo dużej zawartości cukru, daktyle nie wpływają na podniesienie poziomu cukru we krwi. Ponadto, zawierają potas, witaminy B1, B2, A oraz fosfor, żelazo i magnez. Dzięki temu przyczyniają się do redukcji stresu oraz wzmacniają pracę serca. Ze względu na zawartość wapnia, redukują dolegliwości pojawiające się podczas osteoporozy i menopauzy. Suszone daktyle zawierają również duże dawki błonnika, który polepsza perystaltykę jelit. Jeśli sięgamy po daktyle regularnie, zmniejszamy ryzyko zachorowania na miażdżycę, ponieważ hamują tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dzięki zwartości wielu antyoksydantów, nasz organizm staje się bardziej odporny na choroby.

Są również pomocne podczas przeziębienia oraz stanów zapalnych, ponieważ dzięki salicylanom redukują ból oraz obniżają gorączkę. Daktyle zawierają składniki, które dodają energii , poprawiają koncentrację oraz wzmacniają odporność organizmu. Wiele osób zastanawia się jednak, czy sięgać po daktyle, ponieważ obawiają się przybrania na wadze. Często wpisywana fraza w kontekście daktyli to „daktyle kcal”. Wyniki mogą być mylące, ponieważ pokazują, że 100 gramów świeżych daktyli zawiera 142 kalorie, a 100 gramów suszonych daktyli aż 277 kalorii. Musimy jednak pamiętać, że suszone daktyle powinny być rozpatrywane pod katem porcji, ponieważ są odwodnione, a więc zawierają zarówno kalorie, jak i wartości odżywcze. Przyjęło się, że 30 gramów suszonych daktyli stanowi jedną z pięciu porcji warzyw i owoców na dzień. Z tego powodu jedna porcja daktyli, czyli 30 gramów, zawiera tylko 83 kalorie.

Suszone daktyle – jak je wykorzystać?

Daktyle najczęściej wykorzystywane są w kuchni. Możemy zastępować nimi słodycze lub dodawać je do deserów i dań głównych. Jednym z pomysłów są nadziewane daktyle. Suszone daktyle faszerujemy migdałami, pistacjami lub orzechami laskowymi. Taka przekąska świetnie smakuje w połączeniu z serkiem waniliowym. Jeśli przygotowujemy sałatki, suszone daktyle możemy dodać do nich pod koniec przyrządzania. Daktyle będą pasować do większości sałatek, stanowią więc idealny dodatek. Jeżeli chcemy zastąpić cukier , na przykład w napojach, możemy użyć daktyli. Są one słodkie, ponieważ zawierają dużo cukrów prostych, nadają się wiecho różnego rodzaju koktajli. Ponadto, suszone daktyle możemy wykorzystać jako dodatek do potraw bliskowschodnich, takich jak gulasz. Jako przekąskę możemy przyrządzić zblendowane daktyle z orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi. Z masy tworzymy kulki, które są źródłem energii i wartości odżywczych. Ponadto, często w krajach arabskich daktyle używane są do tworzenia dżemów, past oraz syropów do słodzenia herbaty. Jeśli chodzi o suszone daktyle, możemy zalać je wrzątkiem, a następnie rozgnieść widelcem. Masa, która powstanie, może zastępować cukier w ciastach lub deserach. Jest to o wiele zdrowsza alternatywa.

Suszone daktyle możemy także wykorzystać jako dodatek do owsianki. Dzięki temu, że mają słodki smak, nadają się również jako składnik potraw o przeciwnym smaku. Z tego powodu możemy je dodać do dań zawierających ser lub wędliny. Dzięki kontrastującym smakom, danie będzie bardzo wyraziste. Suszone daktyle mogą stosować osoby, które są na diecie, ale nie chcą rezygnować ze słodkich przekąsek. Zdrowe ciastka i batoniki często zawierają daktyle zamiast cukru, dzięki czemu nie mają negatywnego wpływu na zdrowie oraz wagę.

Suszone daktyle zawierają dużo składników odżywczych oraz mogą zastępować cukier w deserach, ciastach lub lodach. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, można je więc przyrządzać na wiele sposobów. Dobrym pomysłem jest uwzględnienie suszonych daktyli w codziennym jadłospisie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest